18:24 / 14.11.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Samaržija: "Bit će sve više mladih koji imaju teške forme bolesti"

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Naglasio je da se u bolnici liječi 10-ak posto oboljelih, 90% ih se liječi uglavnom kod kuće i među njima je sve više težih oblika bolesti.
Ovo je igra velikih brojki, posljednja 2 tjedna svjedočimo da su brojke visoke. One su stabilne, što je epidemiološki dobro, ali su stabilne, rekao je jedan od naših najpriznatijih pulmologa, akademik Miroslav Samaržija u Dnevniku HTV-a.

➡️ Koronavirus: Ukupno preminulih 1006 osoba
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Beroš: Respiratora ima dovoljno
➡️ Srića: Najteže tek slijedi, bilo bi tragično birati koga staviti na respirator

Pojasnio je da kada imamo mnogo bolesnih, tada je široki raspon kliničkih slika i stupnjeva težine bolesti. Rekao je kako kod virusnih upala pluća, što je osobito vidljivo kod koronavirusa, nema pravog lijeka, postoji ih nekoliko, ali im je učinkovitost niska. Za respiratore kaže da slabo djeluju na virusne pneumonije te da je uz njih visoka smrtnost.

Što se tiče sve većeg broja zaraženih osoba srednje dobi, Samaržija je rekao da "budući da se blaža ili teža klinička slika može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, logično je da će biti sve više mladih ljudi koji imaju teške forme bolesti".

Naglasio je da se u bolnici liječi 10-ak posto oboljelih, a 90% uglavnom kod kuće te da je i među njima sve više težih oblika bolesti.

Osvrnuo se i na ideju o masovnom testiranju te kazao da je to odlična stvar radi brze dijagnostike, izolacije i samoizolacije. Smatra da ih treba puno raditi. Ali ako bi se odmah krenulo s tim, Samaržija kaže da trenutačno nije uvjeren u njihovu svrsishodnost. Naglasio je kako to treba biti usklađeno s cjelokupnom slikom Hrvatske.

Komentirao je i Kolonu sjećanja u Vukovaru:

- Svi oni koji će doći u Vukovar moraju imati na umu da moraju imati širu društvenu odgovornost, jer sukladno tome će biti više socijalne i fizičke distance. Uvjeren sam da je sama epidemiološka situacija dobro procijenjena, rekao je.

Sve će ovisiti, poručio je, o našem odnosu i poštivanju odgovornosti.

Na pitanje hoće naglo porasti broja bolesnika s uznapredovalim rakom pluća, rekao je da taj strah postoji, ali nije realno opravdan jer svi onkološki odjeli rade cijelo vrijeme. Rekao je kako je od 300 pregledanih pacijenata kod njih troje otkriven karcinom na početku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!