14:10 / 19.12.2020.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS//D.M./HRT

Samir Hadžić, direktor radnik

-

-

Foto: - / -

Zovu ga Žuti. U životu je radio svašta. Bio je izbacivač, cjevar, skladištar, a sada je i direktor.
Propadanje pulskog Uljanika traje već više od dvije godine. No, sada bi pred brodogradilištem mogao biti novi početak. Nova tvrtka Uljanik brodogradnja 1856. još je ranije dobila Vladino jamstvo od 32,5 milijuna kuna za pokretanje proizvodnje, a sada je dobila i novog direktora. I to iz redova radnika.

➡️ Uljanik još ne radi, što se čeka?
➡️ Kronologija - kako je tonuo Uljanik
➡️ Počela rasprodaja Uljanikove imovine

Zovu ga Žuti. U životu je radio svašta. Bio je izbacivač, cjevar, skladištar, a sada je i direktor. Netipičan. Vozi stari automobil, ne nosi kravatu. Postoni 'dress code' za određene prilike, ali ovo sam ja, kaže Samir Hadžić, direktor Uljanik brodogradnje 1856.

Unatoč brojnim upitnicima smatra da je dorastao izazovima. Tečno priča engleski i talijanski, snalazi se s njemačkim i nizozemskim jezikom. No kritičari pitaju - nije li prebrzo došao na direktorsko mjesto? 

- Pa oni koji su do sada šutili i bili nezainteresirani, nije ih bilo briga, nek nastave tim putem, a nadam se da ću sa svima ostalima razgovarati na način: 'Dobar dan, imate li posla", kaže. Jer to i jest Hadžićev cilj. Iskoristiti Vladino jamstvo, početi radove na jedinom brodu na navozu i zaposliti ljude.

Životna priča spram techno managera

Ali potreban je oprez. Novinar Paulo Gregorović prvi je počeo pisati o problemima u Uljaniku. Kaže - teško će se Uljanik vratiti na stare staze. No dodaje - novi je početak dobro došao, a Hadžić je valjan izbor: "On ima bolju životnu priču. Bolje da je on dobio taj posao nego da se preko nekog javnog natječaja angažirao 'techno manager' koji će 's 5 fakulteta soliti pamet o brojkama', kaže.

Slažu se i sindikalisti

- Bilo je puno inženjera koji su radili u Uljaniku. Od njih se očekivalo da stvore kontakt prema politici i prema Uljaniku, ali nažalost nikoga nije bilo, ostalo je samo par radnika oko Samira, kaže Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata. Mogu li upravo oni probuditi usnuli Uljanik - odgovore će donijeti Nova godina. No sigurno je da pred njima nije lak posao.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!