14:26 / 30.07.2020.

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnk/IMS/HRT

Samo jedan logoped na 10 tisuća stanovnika

-

-

Foto: - / -

Budući će se logopedi obrazovati i u Rijeci. Istodobno s novim studijem riječko Sveučilište otvara i Logopedski centar.
Potrebe odraslih i djece za logopedima sve su veće, a u Hrvatskoj ih kronično nedostaje. Iako zainteresiranih za studij ima, logopedija se dosad mogla studirati jedino u Zagrebu.

Od nove akademske godine budući će se logopedi obrazovati i u Rijeci. Istodobno s novim studijem riječko Sveučilište otvara i Logopedski centar.

Prva generacija studenata logopedije u Rijeci vježbe i praksu obavljat će u novoosnovanom Logopedskom centru. Otvara se najesen u Kampusu na Trsatu, a bit će na raspolaganju i studentima i građanima. Naime, potrebe za logopedskim uslugama izrazito su velike jer je logopeda malo.

- U Hrvatskoj na jednog logopeda dolazi 5 tisuća stanovnika, u PGŽ i Istarskoj to je jedan logoped na 15 tisuća stanovnika. Specifičnost logopeda u zdravstvu je ta što je dostupan svim dobnim skupinama i za sve poremećaje u području logopedije, tvrdi voditelj Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci Zdravko Kolundžić.

Posebno je nepovoljna situacija u sustavu zdravstva. Na 10 tisuća stanovnika samo je jedan logoped. U Primorsko-goranskoj županiji jedan na čak 100 tisuća stanovnika.

Logopedski centar bit će također dostupan svim uzrastima, a posebno djeci. Pružat će kvalitetne logopedske usluge temeljene na suvremenim dijagnostičkim i terapijskim principima.

- Logopedski centar je osnovan s tom misijom ne samo da zadovoljava potrebe sveučilišta i povezuje različite institucije i stručnjake nego da povezuje i lokalnu zajednicu, kaže prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci Marta Žuvić.

Kolika je potreba, ali i želja za studijem logopedije u Rijeci najbolje govori podatak o više od 600 prijavljenih kandidata. Upisano je njih trideset.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!