Sanacija dijela zgrade koji prijeti prolaznicima u središtu Zagreba

06.02.2022.

12:21

Autor: Dnevnik u podne/HTV/IMS

Sanacija dijela zgrade koja prijeti prolaznicima u samom središtu Zagreba

Sanacija dijela zgrade koja prijeti prolaznicima u samom središtu Zagreba

Foto: HTV / IMS

Zbog sanacije dijela pročelja zgrade koji predstavlja prijetnju za prolaznike u samom središtu Zagreba,  od jutra do 13 sati zaustavljen je tramvajski promet Ilicom te u Ulici Republike Austrije. 

Nakon zagrebačkog potresa, prije malo manje od dvije godine, ovakvi prizori nisu rijetkost, a da otad tlo ne miruje, potvrdio je i sinoćnji potres magnitude 3,2 prema Richteru, s epicentrom kod Petrinje, koji se osjetio i u glavnom gradu.

Valja naglasiti da nije riječ o početku obnove zgrade, nego o sanaciji. Jedan građanin kontaktirao je nadležne institucije u Ilici zbog straha da se nešto ne dogodi. Obnova zgrade počet će kad svi suvlasnici zgrade pripreme potrebnu dokumentaciju.

Vlasnici 1035 objekata prikupili su potrebnu dokumentaciju i prijaviti se za obnovu i saniranje posljedica potresa. Iz stožera zaduženog za uklanjanje posljedica potresa kažu kako su u tijeku javni pozivi tvrtkama da se uključe u obnovu, u vrijednosti od otprilike pola milijarde kuna.

Ministar Tomislav Medved stoga je uputio poseban apel građevinskim tvrtkama da se prijave na te pozive jer što je više građevinskih tvrtki angažirano, obnova će, kaže, ići brže. Najavljeno je i da će se javni pozivi objavljivati tjedno.

Do sada je 1300 objekata s manjim oštećenjima obnovljeno, otprilike još toliko ih se obnavlja.

Evo što kaže Željka Lušničkić, direktorica tvrtke koja izvodi radove.

Dodajmo da je u Zagrebu puknula još jedna vodovodna cijev. U tijeku su radovi na vodoopskrbnom sustavu na Savici. Sjeverni je dio tog naselja bez vode, a opskrba se, javljaju iz Holdinga, osigurava autocisternom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!