Sanacija nasipa u Sisačko-moslavačkoj županiji

13.07.2022.

15:07

Autor: Igor Ahmetović/HRT/I.B.

Sanacija nasipa

Sanacija nasipa

Foto: HTV / HRT

U Sisku se sanira nasip i infrastruktura za obranu od poplava - znatno oštećena u potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u prosincu 2020. Iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu sustava obrane od poplava osigurano je 170 milijuna kuna.

Na području Siska i prigradskih naselja - Hrastelnica, Tišina Erdedska i Palanjek trenutačno se sanira nasip uz rijeku Savu na pet lokacija. Suho vrijeme i niski vodostaji rijeka - idealni su uvjeti za obavljanje zemljanih radova.

- 42 milijuna kuna radova je u tijeku i još tome treba pridodati, a to je riječ o radovima na zaštiti or rijeke Save, lijeva obala rijeke Save na sisačkom području...ali isto tako radi se još dodatnih 35 milijuna kuna na lijevoj obali rijeke Kupe. Staro Pračno, Stara Drenčina. Možemo reći da sisačko područje u ovom trenutku ima aktivnih gradilišta za 77 milijuna kuna i svi su u tijeku, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Riječ je o vrlo zahtjevnim radovima, a zbog pojave likvefakcije u podnožje nasipa dodatno se ubrizgava cementna stabilizacija temeljnog tla kako bi sanirani dijelovi bili sigurni i u slučaju novog mogućeg potresa, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda.

- Bile su velike štete, imali smo 15 kritičnih mjesta uslijed potresa. Evo možemo danas reći da ovih 5 u potpunosti kontroliramo i da su radovi u tijeku ali nismo zaboravili ni druga područja, radi se istovremeno i u Petrinji i u drugim područjima, dodao je.

Nakon obilaska gradilišta na području grada Siska, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova.

- Vrlo je važno da naši sugrađani imaju osjećaj sigurnosti kada se radi o mogućnosti poplava. Do sada smo na žalost proživjeli mnoge nepogode i najvažnij je vratiti našim sugrađanima osjećaj sigurnosti da će u slučaju visokih voda biti zaštićena i njihova imovina i njihovi životi, istaknuo je.

Sanacija nasipa na području Siska trebala bi biti završena do kraja godine, a svih ostalih do 15. svibnja iduće godine, čime bi Hrvatske vode iskoristile i sva raspoloživa sredstva dostupna putem Fonda solidarnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!