Sanacija odlagališta neopasnog otpada "Moseć"

12.05.2021.

07:00

Autor: Petar Mikuličin/I.H./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Odlagalište "Moseć" u Drnišu

Odlagalište "Moseć" u Drnišu

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

O zelenoj budućnosti i te kako razmišljaju u Drnišu. Nedaleko toga grada, u tijeku je sanacija odlagališta neopasnog otpada. Radovi bi trebali završiti do kraja godine.

Galerija
Odlagalište Moseć, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Odlagalište Moseć, Foto: Regionalni dnevnik/HRTOdlagalište Moseć, Foto: Regionalni dnevnik/HRTRadnici, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Planina Moseć 'progutala' je tisuće kubika otpada. Divlje odlagalište uskoro će biti sanirano po europskim standardima. 


- Ovaj projekt u vrijednosti 13 milijuna kuna jedna je mala pobjeda ne samo za grad Drniš, ne samo za županiju, već isto tako i za sve nas u Hrvatskoj, zato što neusklađena odlagališta moraju završiti na ovaj način, na koji će završiti ovo odlagalište, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. 


Sanacija Moseća nastavak je održivog gospodarenja otpadom na drniškom području. Na parceli od 17.500 kvadrata prebačeno je 15-ak tisuća kubika otpada, a sanacija, započeta u siječnju, stigla je na pola puta. 


- Oblikovano je tijelo odlagališta, zatim se krenulo s postavljanjem geosintetike koje ide u šest slojeva, oni služe kao barijera za vodu. I na te geosintetike dolazi rekultivirajući sloj u debljini - to je zemljani sloj - od jedan metar, rekao je Srećko Babić, predstavnik izvođača radova. 


Preostaje još krajobrazno uređenje i postavljanje oborinske odvodnje u projektu koji su sufinancirali Europska unija i Fond za zaštitu okoliša. Otpad iz drniškoga kraja preusmjerit će se na Bikarac - budući regionalni centar odlaganja otpada. 


- To će biti treći centar koji će biti u pogonu u Hrvatskoj i u konačnici zaokružen sustav gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, dodao je Ćorić. 


Što bi trebalo unaprijediti stanje okoliša, smanjiti onečišćenje zraka i zaštititi zdravlje ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!