Na čazmanskom području još će dugo trebati da se stanje normalizira

17.09.2022.

Zadnja izmjena 19:04

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/HRT

Stanje na čazmanskom području

Stanje na čazmanskom području

Foto: Dnevnik / HRT

Hitne službe i danas su na terenima Bjelovarsko-bilogorske županije. Gotovo polovinu njezina područja poharalo je nevrijeme, a kiša stalno otežava sanaciju. Na čazmanskom području, koje je najteže pogođeno, još će dugo trebati da se stanje normalizira. 

Obitelj Devčić ostala je bez svega. Na trošnoj kući uništen je krov, sve je poplavljeno i mokro, struju i ne smiju uključivati. Do daljnjega žive u čazmanskom motelu. U vrijeme oluje dvoje djece bilo je samo u kući.

- Čuli su lomljenje crjepova, rušenje, sakrili su se pod vratnice i tu su bili dok se ta situacija nije smirila, rekla je Marijana Devčić iz Suhaja.

Uz mnoge kuće, golemu štetu pretrpjelo je i gospodarstvo. Prevrnute kamione čazmanskih prijevoznika podignula je specijalna dizalica iz Siska.

- Napeta je situacija, evo suze, šteta je ogromna, rekla je Maja Štampar Puđa, kći vlasnika kamiona.

U susjedstvu je tvrtka za preradu mesa divljači. Oluja je odnijela dio krovišta, a budući da su ostali bez struje, tri tone svježeg mesa morali su hitno izmjestiti u pogone drugih mesnih industrija.

- Ono gdje smo se najviše prestrašili i gdje nekoliko trenutaka nismo znali što napraviti i gdje se okrenuti je elektroormar jer bio je pun vode, rekao je Marko Lušić, direktor tvrtke za preradu mesa divljači.

Mnogo je još takvih problema u čazmanskome kraju. Stotina vatrogasaca, uz pomoć civilne zaštite i drugih službi, i danas neumorno radi. Sve kuće bez krovova prekrivene su najlonima, saniraju se i druge. Vapi se za ljepšim vremenom.

- Tek tada, pogotovo za te ljude dolazi velik posao, treba to sve sanirati - krovišta, instalacije, unutrašnjost kuća jer voda je prošla u nekim kućama skroz dolje i u podrume, rekao je Tihomir Brnjanec, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čazma.

U Vatrogasnu postrojbu stigli su i isušivači vlage koji mnogima sada trebaju. Prije svega školama i sportskoj dvorani jer nastava u ponedjeljak treba početi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!