Problem s cijevima u Zagrebu, slijedi ogromna rekonstrukcija vodovodne mreže

07.04.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Sanacija Vodovodne ulice

Sanacija Vodovodne ulice

Foto: HTV / HRT

Sanirana je cijev koja je kasno sinoć pukla u Vodovodnoj ulici u Zagrebu. Poplavljeno je bilo križanje s Prilazom baruna Filipovića. Interventne službe brzo su reagirale. To je već drugi put u nekoliko godina da u Vodovodnoj ulici puca vodovodna cijev. Građevinski dio sanacije potrajat će još nekoliko dana, pa će mjesto puknuća biti zatvoreno za promet.

Novinarka HTV-a Marisabel Majić izvijestila je za Dnevnik da građanima cisterna više nije potrebna, voda je došla. Sanacija je trajala od 7 ujutro.

Podsjetila je da je sinoć gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao građanima kojima su poplavljeni podrumi i koji prijave štetu da će im šteta biti nadoknađena.

Cijev koja je pukla stara je oko 55 godina, a njena obnova stajat će oko 5000 eura.

Danas se pomet odvijao bez problema, iako je u Ulici baruna Filipovića bio zatvoren jedan trak. Promet je zasad zatvoren na križanju Vodovodne ulice i Ulice grada Mainza, ne zna se kada će biti pušten u promet, zbog uskrsnih blagdana.

- Sinoć je bilo bitno zatvoriti ventile i zaustaviti istjecanje vode. Cijev je otkopana, oštećenje je u duljini od dva metra. Pripremljeni su zamjenski i spojni komadi i očekujemo u popodnevnim satima da bi se to i ugradilo i samim time i puštanje vode za naše korisnike, rekao je ranije direktor zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) Marko Blažević. Napomenuo je da je puknuta vodoopskrbna cijev iz 1968. godine.

Primarni im je cilj, kaže, sanirati mjesto kvara i pustiti vodu, a onda će se sanirati infrastruktura, jer su malo oštećene zaštitne cijevi od kablova a oštećen je i dio plinskog cjevovoda koji će se morati rezati i zavarivati.

- Za sada mjesto sanacije bit će ograđeno i zaštićeno, a građevinska sanacija mjesta iskopa će se odvijati u idućim danima, rekao je.

Blažević kaže da imaju 3800 kilometara mreže i jedna od aktivnost koje se događaju na sustavu, je i pucanje cjevovoda; imaju pet do šest pucanja cijevi na dan, dodao je.

- Sustav je star 145 godina, na nekim dionicama imaju cjevovoda starih 120 godina, na nekima 100 godina, 90 godina, 80 godina, a imaju i novih cjevovoda, rekao je Blažević.

Ideja da se povisi cijena vode kako bi se namaknula sredstva za sanacije


Napominje da sanacije koštaju od pet do 100.000 kuna, a ova konkretno će koštati od 30 do 40 tisuća kuna.


Ideja je, kako je istaknuo, da se povisi cijena vode kako bi se namaknula sredstva. Još je rano za reći koliko će voda u Zagrebu poskupjeti jer se rade izračuni, a bilo bi to u okvirima 15 posto, izjavio je Blažević.


Istaknuo je da se kroz Projekt Zagreb planira zamijeniti više od 100 kilometara cijevi u razdoblju od pet godina, ali se cijevi planiraju zamijeniti i kroz druge projekte. To će se financirati iz vlastitih sredstava ViO-a, naknade za razvoj i sredstava EU, dodao je.

Poskupljenje vode još nije odobreno. Iako građanima to nije drago, smatraju da se problem dotrajalih cijevi treba riješiti.

A izračuni koliko će voda točno poskupjeti još nisu gotovi. 

Slijedi ogromna rekonstrukcija vodovodne mreže


Sinoć je na mjestu puknuća vodoopskrbne cijevi bio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. I on je rekao kako je riječ o cijevi, iz 1960-tih godina, koja je puknućem napravila veliku štetu, dignula se cesta pa će biti potrebna privremena regulacija prometa jer će se morati raskopati cijelo raskrižje. Najavio je i da će svim građanima koji su imali štetu u podrumu isplatiti odšteta jer je ViO osigurana od incidenata.

Tomašević je ponovio da niti jedan grad u Hrvatskoj nema ovakve probleme s pucanjem cjevovoda kao što ih ima Zagreb.

- Desetljeća ne ulaganja u vodoopskrbnu mrežu, koja su očito pojačana i potresom, su doveli do efekta da svako malo pucaju cjevovodi u gradu Zagrebu i da nastaju štete na imovini građana, rekao je.

Najavio je ogromnu rekonstrukciju vodovodne mreže koja će koštati milijarde kuna. Istaknuo je da će povući financijska sredstva iz svih EU fondova iz kojih će to moći učiniti, ali će morati i povisiti cijenu vode, i to ne mogu odgađati. 

Napomenuo je da se cijelo vrijeme priprema Projekt Zagreb, vrijedan oko dvije milijarde kuna, ali da to nije dovoljno te će biti potrebna ulaganja iz prihoda ViO-a, a oni dolaze iz plaćanja računa građana i poslovnih subjekata. Dodao je i da se sanacije moraju platiti iz prihoda ViO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!