Sanacija završena, ali na površini su problemi koji su zanemarivani desetljećima

29.09.2021.

20:20

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Puknuće cijevi na Selskoj

Puknuće cijevi na Selskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Završena je sanacija vodovodnih cijevi na zagrebačkoj Selskoj cesti, koje su u posljednjih nekoliko dana dva puta puknule, što je izazvalo veliku štetu u tom dijelu grada. Voda je na površinu izbacila i goleme infrastrukturne probleme u metropoli koji su zanemarivani desetljećima.

Blato, vlaga na zidovima i neugodni mirisi koji se šire prostorijom.

- Vidite kako sam! Nikako. Sve je uništeno! 40 godina sam tu i sad je to sve otišlo u pet minuta, kaže domar u Športskoj gimnaziji Marinko Cvijetić.

U školama koje su poplavljene umjesto učenika - radnici. Spašava se sve što se spasiti može.

- Štete su velike, ali krenuli smo s adaptacijom i saniranjem svega toga odmah ujutro, već smo dobili radnike koji skidaju laminate, stavljat ćemo nove parkete u prostorije, ovo se ne može zadržati ovako, kaže Mladen Nikolašević, ravnatelj Privatne gimnazije i ekonomske škole "Katarina Zrinski".

- Najveća šteta se nalazi u prostoru učeničkog doma gdje se nalazi restoran i kuhinja i naravno dio spremišta, tu je nalet vode bio najveći, tu je visina vode bila negdje do metar i pol i sanacija toga dijela će trajati nešto duže, kaže ravnatelj Športske gimnazije Stipe Perišić.

Na sastanku s ministrom gospodarstva i održivog razvoja zaključeno je da proces sanacije treba biti kontinuiran uz financijsku pomoć države.

Što se tiče Selske ceste, postoji projektna dokumentacija, ali nije još u fazi spremnosti. Grad se obvezao da će u kratkom roku pristupiti izradi dokumentacije.

- Mi ćemo sa strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda i dalje inzistirati na sufinanciranju sanacije vodovodne mreže, kaže ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Govorimo o nekih 55 milijuna kuna koje bi u vrlo kratkom roku mogli iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost povući za sanaciju vodovodne mreže i to za one projekte koji su potpuno spremni, odnosno koji imaju građevinsku dozvolu, ističe zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Duže od sanacije traje plan obnove vodovodne mreže. Još 2007 godine tadašnja gradska vlast na Londonskoj burzi izdala je 300 milijuna eura obveznica, obećavši da će tim novcem obnoviti i proširiti vodovod, kanalizaciju i plinsku mrežu. Aktualna vlast kaže plan je postojao ali nije realiziran, a novac se trošio nenamjenski.

- Na različite transakcije Zagreba i ZG Holdinga vezano za kupovinu zemljišta ovih velikih, koji su se na kraju stavili u proračun grada Zagreba za ovu godinu, da bi se kakti prodali, iako smo svi znali da je riječ o fiktivnoj prodaji, dodaje Tomašević.

Bandićev bivši pročelnik za financije kaže da su njihovi politički oponenti s kojima su se razišli te novce potrošili nenamjenski. Kako tvrdi, znali su za problem vodovodne mreže i imali plan za obnovu.

- To je od strane gradonačelnika Milana Bandića detektirano još prije 2007. godine.

Zašto se onda ništa nije napravilo?, kaže bivši Pročelnik za financije grada Zagreba Slavko Kojić.

- Nemam potrebu komentirati gospodina Kojića niti mislim da bi trebao komentirati njegove izjave, a uopće ove njihove svađe stare političke, koje su i desetljećima stare, ne mislim isto tako ulaziti, kaže Tomislav Tomašević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!