08:18 / 15.02.2018.

Autor: HRT

Sanader ponovno na optuženičkoj klupi zbog ratnog profiterstva

-

-

Foto: - / -

Obrana je i danas tvrdila da je u tom slučaju nastupila zastara, a Sanader ponovio kako je nevin i da nema veze s navodnim uzimanjem provizije od Hypo Banke.
Na Županijskome sudu u Zagrebu održano je pripremno ročište u slučaju bivšega premijera Ive Sanadera, kojem bi se trebalo ponovno suditi zbog ratnog profiterstva u slučaju Hypo, za što je bio osuđen još 2014. godine, ali presudu je ukinuo Ustavni sud.

"Ja sam iscrpljen, držim se i na kraju ću pobijediti, ali je činjenica da sve to predugo traje", kazao je Ivo Sanader. Ponovio je svoje ranije tvrdnje da su sve optužnice protiv njega konstruirane. "U svakom predmetu je po jedan čovjek koji tereti, a prethodno ga se strpa u Remetinec i ucjenjuje: 'Ti znaš što trebaš reći protiv Sanadera i izlaziš van'... to je u svim slučajevima tako", ustvrdio je Sanader. "Na kraju će ispasti onako kako ja kažem od početka, da sam nevin", dodao je bivši premijer koji trenutno ima samo jednu nepravomoćnu presudu u slučaju Planinska, zbog primanja provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvitka kupilo zgradu HDZ-ova zastupnika Stjepana Fiolića.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da su na ročištu "iznesene osnovne opaske DORH-a u odnosu na ustavnu presudu s kojom je predmet vraćen na ovaj sud", kao i da su "polemizirali" o postojanju kaznenog djela ratnog profiterstva. "Razgovarali smo i je li nastupila apsolutna zastara prije nego što je donesena promjena Ustava o ratnom profiterstvu 2010. To je nešto o čemu će odluku morati donijeti cijelo vijeće, jer sudac pojedinac na pripremnom ročištu o tome sigurno neće odlučivati. Prema tome vidjet ćemo koji će biti stav suda", dodala je Sloković. Kazala je i da je obrana ponudila svoje dokaze, kao što je i tužiteljstvo navelo svoje, a i o dokazima će biti odlučeno nakndno.

Uskokova tužiteljica Vanja Marušić, s druge strane, ustvrdila je da u slučaju Hypo zastare "sigurno nema". "Nakon pravomoćne sudske odluke o ovom predmetu gdje je i najviši sud u državi potvrdio optužnicu za ovaj predmet, odnosno donijetu presudu, danas je održano po treći put pripremno ročište nakon ukidne odluke. Mi smo iznijeli svoje dokazne prijedloge, o njima će vijeće odlučiti i nakon toga će biti zakazana rasprava", kazala je tužiteljica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!