18:16 / 21.03.2019.

Autor: HRT

Sanader: Vlada depolitizirala vatrogastvo

-

-

Foto: - / -

Vatrogastvo se na taj način izdvaja od Državnog ureda za zaštitu i spašavanje i postaje samostalno.
Ministarstvo unutarnjh poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica potpisali su u Zagrebu Sporazum o preuzimanje ljudi, opreme te prava i obveza od Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vatrogastvo se na taj način izdvaja od Državnog ureda za zaštitu i spašavanje i postaje samostalno.

- Kad su bili oni veliki požari 2017. godine, svi zajedno smo se dogovorili da moramo napraviti nešto kako bi sustav bio i bolje organiziran i fleksibilniji - izjavio je ministar Davor Božinović.

- Ova vlada i ovo ministarstvo su napravili depolitizaciju vatrogastva. Jer smo dosad uvijek imali političara nekog na čelu te službe, državne uprave u zadnjih 15 godina - a sad je vatrogasac. Glavni vatrogasni zapovjednik će biti državni tajnik - poručio je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ministar je podsjetio da se od 4. do 10. travnja na otoku Cresu održava međunarodna vježba gašenja šumskih požara ''EU Modex 2019.'' na kojoj će snage udružiti oko 450 vatrogasaca iz desetak zemalja članica Europske unije.

- Vježba takvog karaktera dosad nije održana u Hrvatskoj te će ona biti odlična priprema za nadolazeću ljetnu protupožarnu sezonu - zaključio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!