Sanaderu i Hernadiju zatvorske kazne zbog afere Ina-MOL

30.12.2019.

07:41

Autor: HRT

Ilustracija, Ivo Sanader, foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ilustracija, Ivo Sanader, foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sanader je i u ponovljenom suđenju tvrdio da nije primio mito te da je iskaz Roberta Ježića neistinit.
Vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita te bivšem čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju za davanje mita u slučaju Ina-MOL te ih proglasilo krivima. Sanader je osuđen na šest godina zatvora, a Hernadi na dvije godine. -
Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca 
-
"Ini je 2009. godine prijetio stečaj" 

Obralažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru. Kako je nedavno podvrgnut operaciji koja po mišljenju suda nije bila nužna Sanader nije bio prisutan ni na završnim govorima u ovom slučaju. Uskok je tada zaključio da je Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hrnadija, dok je njihova obrana, s druge strane, ustvrdila da za osuđujuću presudu nema temelja.

Prema nepravomoćnoj presudi tvrtka Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije želio komentirati presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

MOL: Razočarani smo presudom. Hernadi ima naše povjerenje 

Priopćenjem se oglasila i MOL Grupa koja navodi da je razočarana presudom u aferi Ina-MOL.

"MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe. Sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došla je do uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera. Taj međunarodni tribunal također je zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije. Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe, Robert Ježić, potpuno nepouzdan svjedok.

Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim.

MOL čvrsto vjeruje kako se i ovaj put radi o jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine. Ustavni sud Republike Hrvatske 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka. U tom smislu pozivamo se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja.

MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju. Predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a, Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe. Strategija MOL-a prema INA-i ostaje neizmijenjena, pokazali smo to 2010. godine kada je MOL spasio INA-u od bankrota, dok je prošli tjedan MOL odobrio odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji u iznosu od četiri milijarde kuna", stoji u priopćenju MOL Grupe.

Sloković: Vrhovni sud će ukinuti presudu jer je bilo sustavnog kršenja prava branjenika, ali i obrane  

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković izrazila je uvjerenje da će Vrhovni sud ukinuti presudu u slučaju Ina-MOL jer je kako kaže, bilo je sustavnog kršenja prava branjenika, ali i obrane. Hernadijev odvjetnik Dalibor Valinčić poražavajućim je ocijenio što se presuda temelji na iskazu jednog jedinog svjedoka.

Uskokov tužitelj Tonči Petković, s druge strane, novinarima je nakon izricanja presude kazao da je zadovoljan postignutim, ali je najavio žalbu zbog preblage kazne.

- Zadovoljni smo postignutim. Sve ono što smo utvrdili u prvom postupku sada je potvrđeno. Što se kazni tiče, one su preblage i mi ćemo se na njih žaliti, kazao je Petković. Dodao je da je zadovoljan i s detaljnim i iscrpnim obrazloženjem predsjednice sudskog vijeća iz kojeg proizlazi da je sve ono što je bilo utvrđeno u prvom postupku potvrđeno i u drugom postupku. Zamjenik ravnateljice Uskoka pojasnio je i da sutkinja nije mogla odrediti obligatorni istražni zatvor protiv hrvatskom pravosuđu nedostupnog Hernadija, obzirom da je predviđena maksimalna kazna za djelo koje je počinio tri godine. Uz to, dodao je kako je protiv Hernadija još uvijek na snazi europski uhidbeni nalog.

Petković je prokomentirao i navode Sanaderove braniteljice Jadranke Sloković koja je kazala da su tijekom postupka prekršena prava okrivljenika i obrane. - Predsjednik sudskog vijeća je sukladno Zakonom o kaznenom postupku ovlašten da upravlja raspravom i brine o procesnoj disciplini. Sve odluke koje je predsjednica sudskog vijeća donijela u ovo postupku su utemeljene na Zakonu o kaznenom postupku te je ona za to davala i odgovarajuća rješenja. Ne mislim da su u ovom postupku prekršena Sanaderova prva, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!