12:08 / 22.02.2021.

Autor: HRT

Vozači saniteta razočarani

Vozači saniteta u bijelom štrajku

Vozači saniteta u bijelom štrajku

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nema pomaka u rješavanju zahtjeva za povećanje koeficijenta vozača saniteta. Nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva zdravstva, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je da je razočaran jer na sastanku nije bio ministar Vili Beroš.

Vozači saniteta traže vraćanje starih koeficijenata prije izmjene 2011. te izmjenu Vladine uredbe o nazivima radnih mjesta. Najavili su da od idućeg tjedna više neće obavljati poslove iz djelatnosti hitne medicine, nego samo one u skladu s pravilnikom.


- Na žalost, moram reći da smo razočarani ponašanjem ministra Vilija Beroša zato što već tri godine tražimo da se riješi problem sanitetskog prijevoza, ali se uporno to izbjegava. Način na koji smo danas počeli razgovor bio je na neki način konkretan, ali ništa nismo na kraju dogovorili, rekao je Topolnjak.


 

Oko 700 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj od prošloga utorka su u bijelom štrajku, u kojemu više ne rade prijevoze hitnih pacijenata.


- Posljednja ponuda Ministarstva bila je da koeficijent bude 0,90. Mi smo to spremni prihvatiti za one vozače koji zaista ne voze hitne prijevoze, no smatramo da bi oni koji to čine, trebali imati koeficijent koji je jednak onome koji imaju vozači Hitne medicinske pomoći, 0,95, kazao je Topolnjak nakon sastanka. Dodao je da su im na sastanku obećane  izmjene Pravilnika o sanitetskom prijevozu te Pravilnika o hitnoj medicinskoj pomoći.


- Ono što nam je sada rečeno jest da će se promijeniti pravilnici čime će se regulirati na koji način i tko je obvezan voziti hitne prijevoze. Naš je osnovni problem da je sanitet, koji je registriran da vozi samo hladne prijevoze, mora voziti i hitne prijevoze, poručuje Topolnjak. Ističe da sindikalnu akciju vozača saniteta niti ne smatra bijelim štrajkom, jer, kako kaže, oni time samo voze prema pravilima i pozitivnim zakonima.


Ministar Beroš ranije danas rekao je kako je vezano za probleme vozača saniteta osnovana radna skupina i da je dogovoreno povišenje koeficijenta sukladno traženjima, a da je izrada nove uredbe u tijeku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!