13:26 / 03.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Sanitetski prijevoz u Zagrebu od srijede u štrajku

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti.
Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza u srijedu, 5. veljače, počet će štrajk kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

- Štrajk, koji će se održati samo u Zagrebu, počinje u srijedu u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva. Dok bude u štrajku, zagrebački sanitetski prijevoz radit će s 30 posto kapaciteta, izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić.

Zagrebački sanitetski prijevoz ima 41 ekipu u kojoj je 120 vozača i medicinskih tehničara, a od srijede na teren će izlaziti samo 13-tak ekipa.

- Vozač u sanitetskom prijevozu danas ima koeficijent 0,776, a do 2011. imao je 0,951. Tehničar u sanitetu, pak, sada ima koeficijent 0,951, dok je do tada imao 1,067, pojašnjava Majetić. Posljedično, vozači i tehničari u sanitetu u Zagrebu zaostaju za svojim kolegama u hitnoj pomoći za oko 2000 kuna mjesečno.

Djelatnici sanitetskog prijevoza u Zagrebu dnevno obavljaju više stotina prijevoza, a pomažu i u slučaju prometnih nesreća do dolaska ekipe hitne pomoći, no sve Vlade od 2012. godine, kao i Grad Zagreb, oglušili su se na njihove zahtjeve da ih se po koeficijentima izjednači s kolegama iz hitne pomoći.

Bezuspješno su kontaktirali i resorni gradski ured ne bi li Grad Zagreb, izmjenom pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, osigurao dva milijuna kuna godišnje za nadomjestak razlike u koeficijentima.

Majetić kaže da je s cijelim problemom dobro upoznat i novi ministar zdravstva Vili Beroš, s kojim je sindikat razgovarao prije godinu dana dok je Beroš obnašao dužnost pomoćnika ministra Milana Kujundžića.

- Na žalost, od tada se ništa nije promijenilo, ističe Majetić. Tvrdi da je novi ministar prošlog petka dopisom obaviješten o štrajku, no za sada nitko iz ministarstva nije kontaktirao sindikat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!