Šarić: Crveni križ je do sada prikupio 1,8 milijuna kuna pomoći

29.03.2022.

11:29

Autor: HTV/HRT

Crveni križ je do sada prikupio 1,8 milijuna kuna pomoći

Crveni križ je do sada prikupio 1,8 milijuna kuna pomoći

Foto: HTV / HRT

U Hrvatsku je dosad ušlo više od 10 tisuća 700 raseljenih osoba iz Ukrajine. Najviše žena i djece. Iz Nacionalnog logističkog centra u Jelkovcu za vijesti HRT-a javila se Jelena Šarić s gošćom Silvanom Radovanović iz Hrvatskog Crvenog križa.

Šarić je rekla kako se na ovom mjestu nalazi samo dio pomoći prikupljene za izbjeglice iz Ukrajine, ali i dio pomoći koji će ići direktno u Ukrajinu. Kako kaže, Crveni križ je do sada prikupio 1,8 milijuna kuna pomoći.

- Iznos je prikupljen na osnovu uplata preko žiro računa građana i donatorskog telefona. Sva će sredstva biti utrošena na račun raseljenih osoba, onih koji su u Hrvatskoj, ali, isto tako i onih koje su u Ukrajini i trenutno su u potrebi. Hrvatski Crveni križ trenutno pruža pomoć za oko 3 tisuće raseljenih osoba. Sve osobe koje su se prijavile imaju traženu pomoć, naglasila je Šarić.

Na pitanje čemu služi Služba traženja, Šarić je rekla kako je to jedna od glavnih službi članica pokreta Crvenog križa i njena je glavna uloga spajanje razdvojenih obitelji u ovim ratnim uvjetima.

Crveni križ osim humanitarne pomoći pruža i psiho socijalnu podršku, ali provodi ii mnoge druge aktivnosti.

- Hrvatski Crveni križ trenutno sudjeluje s 300 djelatnika i 400 volontera u devedeset jednom društvu. Svakodnevno su naša vrata otvorena za sve raseljene osobe. Radimo i u prihvatnim centrima diljem Hrvatske. No, nakon dolaska u Hrvatsku, bitna je integracija pridošlih ljudi u naše društvo. - - Tu pružamo pomoć oko upisa djece u škole, vrtiće, zdravstvene usluge i učenje hrvatskog jezika koji je ključan za integraciju.

Naglasila je kako je Hrvatski Crveni križ u stalnom kontaktu s ostalim članicama. Govori kako je iz Hrvatske poslana humanitarna pomoć u vrijednosti od milijun kuna, a ovaj se tjedan priprema nova pomoć u suradnji s Caritasom koja će sadržavati humanitarne pakete za djecu i odrasle.

- Hrvatski Crveni križ je pokrenuo apel i usmjereni smo na prikupljanje trajnih prehrambenih proizvoda, higijene i paketa za djecu. Žiro račun je i dalje otvoren, tako da građani mogu uplaćivati. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli, naglasila je u Vijestima HRT-a Silvana Radovanović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!