11:46 / 05.11.2019.

Autor: Studio 4/HRT

Šarić: "Grad Otok je mali grad velikih projekata"

-

-

Foto: - / -

Grad Otok prednjači u povlačenju novca iz EU fondova, Šarić je rekao kako vole za sebe reći da su mali grad velikih projekata. Dodao je kako je proračun grada prije 2 godine bio 17, a sada je 71 mil. kn, od čega je 53 mil kn iz EU fondova.
Slavoniju i dalje muči depopulacijski trend iseljavanje mladih za koje još nismo pronašli generalno rješenje. Ipak, lokalna zajednica i sredine pokušavaju pronaći najkraći put kako otvarati nova radna mjesta upravo u Slavoniji i stimulirati mnogočlane obitelji.

O ovoj temi u Studiju 4 je govorio Josip Šarić, gradonačelnik grada Otoka.


Mali grad velikih projekata

Grad Otok prednjači u povlačenju novca iz EU fondova, Šarić je rekao kako vole za sebe reći da su mali grad velikih projekata. Dodao je kako je proračun grada prije 2 godine bio 17, a sada je 71 mil. kn, od čega je 53 mil kn iz EU fondova.

Šarić kaže da sredstva iz EU fondova moraju proći kroz njihov proračun, ona su vidljiva, a proračun je realan. Dodao je da je proračun porastao u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave, osim u njih 15.

U tijeku je proces realizacije nekoliko vrijednih projekata u vrijednosti 40 milijuna kuna, Šarić kaže da je najvažnije što je kroz te projekte otvoreno 100-tinjak novih radnih mjesta. Dodao je kako je i sam Grad Otok u prošloj godini otvorio 600 radnih mjesta, kroz razne poticajne mjere. Na taj način, rekao je, poduzetnicima sljedeće 3 godine isplaćuju netto plaću.

- Zahvaljujući fondu za izravnavanje došli smo u poziciju da možemo financirati razvoj gospodarstva, kazao je.


Od proračuna Grada Otoka svi imaju koristi

Na pitanje hoće li proračun, kojega će uskoro donijeti, biti razvojan ili služi uglavnom za isplatu plaća gradske uprave, Šarić kaže da je njihova gradska uprava mala - ima samo 17 zaposlenih, a najmanji dio proračuna odlazi na te plaće.

Smatra da od proračuna svi imaju koristi - djeca u vrtiću, srednjoškolci kojima plaćaju prijevoz, studenti dobivaju stipendije. Dodao je da je njihova namjera da kroz proračun olakšaju život svim građanima. Šarić kaže da gradski novac troše transparentno, podložni su svim kontrolama.


Odlazak na konferenciju

Javnost je Šariću zamjerala odlazak na konferenciju u Tuheljske Toplice kojeg su organizirale Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer. Pitalo se zašto je uopće išao tamo i kako je plaćen. Šarić je rekao da je na toj konferenciji bilo 100-tinjak općinskih načelnika, 50-ak gradonačelnika, 10-ak župana, 2 ministra, 10-ak državnih tajnika i razgovaralo se o razvoju lokalne samouprave od financija do cestogradnje.

Smatra da mu je obveza pratiti sve ono što je u interesu grada, a često je bio i na seminarima SDP-ovih zaklada, tu ne vidi ništa loše, dapače - sve što je važno za grad, treba pratiti.


O Savjetu za Slavoniju

Vlada je nekoliko puta održavala sjednice baš u Slavoniji, tu je i Savjet za Slavoniju, čiji je cilj razvoj ekonomije i gospodarstva, Šarić smatra da su sve Vlade do sada imale taj Savjet za Slavoniju, on danas ne bi trebao postojati. Pojasnio je kako se na pravi, ozbiljan i temeljit način pristupa rješavanju svih problema u Slavoniji.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!