Saša Pavlić nakon sastanka u Vladi: Poruku sam prenio, moj put je završio

05.04.2018.

10:36

Autor: B.S.LJ./HRT

default error photo
Saša Pavlić stigao je u Zagreb.
Saša Pavlić, čovjek s križem koji je prehodao gotovo 200 kilometara iz Rijeke prema Zagrebu kako bi Vladi prenio poruku da "ne može biti novca za polovne avione, a ne biti za bolesnu djecu", stigao je u četvrtak oko 11 sati na Markov trg. Njega i roditelje oboljele djece u Banskim dvorima primili su premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Nakon sastanka Pavlić je novinarima rekao da je njegov put završio.

"Dragi svi, poruku smo prenijeli. Ja sam svoj put završio, a za sve detalje sa sastanka pitajte roditelje. Ako su oni zadovoljni, i ja sam zadovoljan. Hvala svima što ste me pratili na ovom putu, što ste pomogli da dignemo svijest o onome što je bitno u ovoj zemlji", poručio je okupljenima koji su ga ispratili gromoglasnim pljeskom.

Rekao je i da je njegova "medijska epizoda" završila. Vraća se, kaže, obitelji i neće davati intervjue.Marina Rogošić, majka oboljele djevojčice iz Omiša, novinarima je izjavila da su roditelji premijera i ministra podsjetili da je ovo priča koja traje 10 mjeseci, obavijestili ih da nemaju dobru komunikaciju s Ministarstvom te da ne znaju sastav Povjerenstva za procjenu opravdanosti primjene lijeka Spinraza. "Tražili smo odgovore zašto su naša djeca, konkretno djeca na respiratoru, otpisana. Na osnovu čega? Na osnovu kojih pregleda? Nitko ih nije pregledao. Na osnovu kojih dokumenata?", kazala je.

Na sastanku su ponovili svoj zahtjev za osnivanjem Fonda za inovativne terapije koji će se puniti sustavno, transparentno, iz državnog proračuna.  Saša Pavlić predložio je na sastanku osnivanje radne skupine u koju bi bili uključeni i roditelji i struka. Rogošić je otkrila i da je ministar Kujundžić za idući tjedan najavio sastanak Povjerenstva, liječnika i struke, koji će temeljito pregledati sve dokumente i razgovarati o djeci koja su na respiratoru, a koja nemaju alternativu Spinrazi.Pavlića su na putu do Markova trga pozdravljali mnogi građani. Na Trgu bana Josipa Jelačića dočekale su ga majke s bolesnom djecom, a potom su svi s križem krenuli pred Vladu. Okupljeni na Markovu trgu dočekali su ga pljeskom.

"Mi odlučujemo hoće li nas uopće biti. Moramo znati zaštititi svoju djecu. Što da ja tim ljudima kažem? Svi znamo što će reći, ako uopće izađu. Odcijepljeni su od naroda, odcijepljeni od svega. Zar ne možemo za stotinjak djece dati sve što treba? Ovo je pitanje svih nas, vi odlučujete što ćete čitati u novinama i na portalima. Četiri milijuna građana će kliknuti nešto besmisleno", izjavio je Pavić prije ulaska u Banske dvore. "Tu na Trgu ima stotinjak ljudi. Svi koji ste doma ostali i treba vam biti tako kako je. Živite u toj zemlji, a mi odosmo dalje odavde, gdje cijene čovjeka, dijete i život", dodao je.Pavlić i majke s djecom po dolasku na Markov trg pozvani su da uđu u Vladinu zgradu, a na sastanak je naknadno stigla i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak."Poštujem križ, poštujem žrtvu čovjeka koji je prešao 150 i više kilometara, međutim problem zdravstva, održivosti financijskog zdravstvenog sustava i stručnoga i drugoga, je problem ne pojedinca ili simbolike, nego problem svih država u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, o čemu trebamo svi preuzeti odgovornost i sudjelovati", komentirao je ministar Kujundžić danas novinarima simbolični put Saše Pavlića.

"Imati državu ne znači imati samo zdravstvo, to znači imati i sve druge sustave , uključujući i obranu", dodao je referirajući se na ono što je motiviralo Pavlića na put, a to je da država ima novce za skupe avione, a nema za lijekove za djecu. Na pitanje kakva je to poruka da se ima milijune za avione, ali ne i za bolesnu djecu, rekao je da "to nije poruka".

"Bolesna djeca se u Hrvatskoj liječe uključujući i najnovije lijekove. Dok brojne bogate zemlje ne daju najnoviju generaciju, mi u Hrvatskoj dajemo", poručio je.HRT na "križnom putu" sa Sašom Pavlićem

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!