Odbori iskazali povjerenje Bačiću i Erliću za ministarsku dužnost

16.01.2023.

Zadnja izmjena 14:15

Autor: T.V./HRT/Hina

Bačić i Erlić

Bačić i Erlić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Kandidati za nove ministre: Branko Bačić za potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Šime Erlić - za ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije - predstavljeni su mjerodavnim saborskim odborima. 

Nadležni saborski odbori nakon gotovo četverosatne rasprave većinom su glasova u ponedjeljak iskazali povjerenje Branku Bačiću kojeg Vlada predlaže za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja i graditeljstva, ali uz kritike i prijedloge oporbe za bržom obnovom.

Bačić o kojem bi sutra trebao glasovati Hrvatski sabor rekao je članovima nadležnih odbora da je prva nužna stvar rekonstrukcija modela obnove, koja podrazumijeva objedinjavanje provedbenih tijela - Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Upozorio je da se u Hrvatskoj obnova nakon dva protresa ne vodi po istim kriterijima, čak ni normama.

Drugi korak usmjeren na ubrzanje obnove je pojednostavljenje administrativnog procesa jer sada, primjerice, osoba koja dođe s Korčule na Banovinu lakše dobiti dozvolu za gradnju kuće nego obnoviti kuću ako živi na Banovini.

Teško napraviti plan i program na postojećem sustavu obnove


Bačić je ustvrdio da je vrlo teško napraviti plan i program na postojećem sustavu obnove, a smatra također da je nužno ubrzati i pojednostavniti podnošenje zahtjeva.

- Nitko ne može upravljati obnovom ako nema plane obnove, a plana obnove nema, a da bi imali plan obnove moramo imati sliku svih zahtjeva s terena objedinjenih na jednom mjestu, rekao je.

To je, zaključio je Bačić počelo kvalitetne obnove, ali dok to ne dobiju predviđanja o daljnjoj obnovi mogu temeljiti na onome što imaju u ministarstvu i što provode dva provedbena tijela.

Predloženi ministar rekao je i da će, bude li sutra u Saboru izabran smanjiti broj sudionika cjelokupne obnove i broj procedura za 40 posto, kad je u pitanju konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća.

Zauzeo se i za prikladniju i transparentniju javnu nabavu te očekuje da će za 20-ak dana stvoriti sliku koliko građevinska operativa može odgovoriti zahtjevu za obnovom.

Bačić je kao dva osnovna prioriteta u ovoj godini naveo da moramo zaključno s krajem lipnja potrošiti milijardu i tristo milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a najvažnije je da veći dio 4500 sugrađana koji žive u kontejnerima do početka sljedeća ogrjevne sezone bude prikladno smješten.

Naveo je pritom da će se onima koji ne bude mogli u svoje kuće omogućiti prikladan smještaj u montažnim drvenim kućama.

Troskot: S par obnovljenih stanova želite ostvariti dobar izborni rezultat


Odbori su prihvatili prijedlog ali uz nezaobilazne kritike iz oporbenih redova pri čemu je Urša Raukar-Gamulin iz Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka rekla da Bačić nakon dvije godine prihvaća sve njihove sugestije, kao što su centralizirana ustanova i pojednostavljenje birokracije.

Zvonimir Troskot (Most) prozvao je vladajuće da su žrtvovali ljude, a sada prije izbora s par obnovljenih stanova žele ostvariti dobar izborni rezultat.

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je za Bačića da je četvrti ministar na toj poziciji, zaključivši da je u resoru obnove namjerno raspršena odgovornost, ali će Bačić sada imati potporu premijera jer a ne može ugroziti. Smatra da će se sada sigurno nešto dogoditi na Banovini, zbog proteka vremena ali i zbog potpore premijera.

Karolina Vidović Krišto rekla je pak da je Bačić blizak s čovjekom koji mu je omogućio političku karijeru, Vladimirom Šeksom, koji kontrolira pravosuđe.

Plenković predstavio Bačića nadležnim saborskim Odborima

Premijer Andrej Plenković predstavio je Bačića, izrazivši uvjerenje da će ta promjena dovesti ubrzati proces obnove.  


- Branko Bačić imat će moju snažnu potporu. Vjerujem da će ova promjena dovesti do ubrzanja cijelog procesa obnove od potresa, rekao je premijer Plenković na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i za gospodarstvo.

Ponovio je da se u nadolazećem razdoblju mora ubrzati izgradnja zamjenskih kuća i konstrukcijska obnova.

Iskoristiti europska sredstva, ubrzati izgradnju zamjenskih kuća

- Politički ciljevi u razdoblju pred nama imaju dva temeljna pravca. Prvi je iskoristiti u potpunosti sredstva iz EU-ova Fonda solidarnosti, sve skupa oko milijardu eura. Drugi je da se tijekom ove godine ubrza izgradnja zamjenskih kuća i osigura smještaj za sve koji su u privremenim rješenjima, kućicama ili kontejnerima, da se fokus stavi na one koji žive u privremenom smještaju, naglasio je premijer Plenković.

Najavio je i promjene u zakonskom okviru, odnosno institucionalnoj arhitekturi, ali u postupovnom dijelu.

- To će značiti spajanje s Ministarstvom Središnjeg ureda za obnovu, spajanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, veću uključenost Agencije za promet nekretninama te jednostavnije administrativne postupke obnove, objasnio je.

Predstavljajući odborima Branka Bačića, rekao je da je on diplomirani inženjer geodezije, ima potrebne reference i zvanje. Radio je u upravi za katastar, poznaje sve složene procese u graditeljstvu i prostornom uređenju, što mu daje veliku prednost, dodao je.

Naglasio je i da je riječ o jednom od najiskusnijih političara u Saboru, čovjeku koji je u svojoj političkoj karijeri prošao sve razine Vlade, bio je načelnik općine, državni tajnik u Ministarstvu prometa, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša, predsjednik Međunarodne komisije za slijev rijeke Save.

- To samo po sebi znači da je čovjek koji se itekako dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva, rekao je Plenković i dodao kako iz svih tih referenci proistječe da će Bačić vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra graditeljstva.

- Ujedno će svojim političkim autoritetom, jer je riječ o jednom od četvero potpredsjednika HDZ-a, kvalitetno obavljati koordinativne aktivnosti koje traži ova zadaća prema nizu drugih resora, kazao je Plenković.

- Kad je netko prošao sve razine vlasti, onda je zasigurno čovjek koji ima sve potrebne reference i iskustvo da se bavi time, a ono što je meni posebno važno je da je riječ o osobi od mog najvećeg povjerenja, bliskom suradniku, zaključio je premijer.

Radolović (SDP): Kao što govorite za Bačića govorili ste i za Paladinu

Potpredsjednica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Sanja Radolović (SDP) kritizirala je dosadašnju obnovu podsjetivši da je Plenković, kao što sada govori za Bačića, isto govorio i za prethodnog ministra Ivana Paladinu. Šest izgrađenih kuća dokaz su da niste napravili ništa, poručila je te zbog upadanja u riječ zaradila opomene.

Karolina Vidović Krišto (OIP) kazala je da predlaganjem Bačića za novog ministra premijer poručuje da se lopovluk isplati. Dokazano je sudjelovao u korupcijskim radnjama, kazala je. Plenković je sve njezine objede ocijenio kao neutemeljene.

Urša Raukar Gamulin (KZL) pitala je premijera hoće li Bačić doista imati njegovu punu političku podršku za rad na procesu obnove i za promjenu sustava - na što joj je on kratko odgovorio da hoće.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da premijer i Vlada idu prema svojem kraju i pitao premijera zašto tek nakon dvije godine shvaća ono što mu je oporba predlagala o centralizaciji nadležnosti obnove 20 dana nakon potresa.

Ako postoji sramota koja je na plećima premijera Plenkovića, ove Vlade i HDZ-a koji ju vodi, onda je to sramota nečinjenja nakon obnove, rekla je Anka Mrak-Taritaš (GLAS) koja osjeća susramlje oko obnove. Dodala je i da se potrošilo 10 mjeseci na eksperiment s Paladinom - čiji je rezultat rada jedno veliko ništa.

Odbor podržao Erlića za ministra regionalnog razvoja i fondova EU

Saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije podržao je u ponedjeljak Šimu Erlića za novog ministra regionalnog razvoja i fondova EU sa sedam glasova za i jednim protiv, onim Sanje Radolović iz SDP-a.


Motiviran sam, ovo je za mene veliki izazov i dat ću svoj maksimum, poručivao je Erlić tijekom dvosatne sjednice Odbora na kojoj je odgovarao na pitanja zastupnika.

- Svjestan sam složenosti i izloženosti u tom ministarstvu, prošao sam sve fondovske faze na lokalnoj razini i svjestan sam zahtjevnosti zadaće, nastojati ću dati sve od sebe, svoje ideje, znanje i iskustvo i da svoj tim ljudi zaštitim maksimalno i pustim da rade na korist svih građana Hrvatske uslijed što boljeg iskorištavanja fondova EU, odgovorio je Erlić Sabini Glasovac (SDP) koja ga je upitala može li se nositi sa pritiscima za koje tvrdi da će ih biti.

Hoćete li birati suradnike koji su spremni poslovati na rubu a možda i protiv zakona, zanimalo je također Glasovac osvrnuvši se na slučaj jedne gradske vijećnice u Zadru.

- Surađivat ću sa svim tijelima nadzora u segmentu trošenja EU sredstava i biti ću na dispoziciji svim tijelima koja su važna za kontrolu trošenja europskih sredstava kao i onima koji podižu tužbe i rade na procesima otkrivanja kriminalnih radnji, odgovorio joj je Erlić istaknuvši da nema toleranciju na korupciju.

Erlić je tijekom saslušanja, među ostalim, isticao da će raditi na pojednostavljivanju procedura, jačanu ljudskih potencijala, razvoju svim krajeva Hrvatske, usmjeravati sredstva u krajeve koji su slabije razvijena, Liku, Slavoniju, Dalmatinsku zagoru, devastiranu Sisačko-moslavačka županiju.

Sa operativnim programima koje smo napravili uistinu smo se fokusirali nikada više teritorijalno, na područja koja zaostaju, brdsko-planinska područja i otoke, rekao je.

Plenković: Erlić je spreman, želimo da se Hrvatska ravnomjerno razvija

Premijer Andrej Plenković predstavio je Erlića - pri čemu je naglasio kako je važno da se Hrvatska regionalno razvija.


Ovaj je resor važan za Hrvatsku, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, rekao je premijer na saborskom Odboru za regionalni razvoj.

Plenković je naglasio kako se ta opredijeljenost vidi i kroz provedbu projekata u svim krajevima, od projekta Slavonija - Baranja - Srijem, gdje se za istok Hrvatske kanaliziralo 20 milijardi kuna, preko projekta Sjever do programa za Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski kotar, otoke.

Karijera vezana za politiku regionalnog razvoja i fondove EU-a

Kad je riječ o novom ministru, koji će zamijeniti Natašu Tramišak, istaknuo je kako je cijela njegova karijera bila vezana za politiku regionalnog razvoja i korištenje fondova EU-a.

Erlić je do sada bio državni tajnik u Ministarstvu, prije toga radio je u županijskoj agenciji za regionalni razvoj i u Upravnom odjelu za europske fondove Grada Zadra.

Prema tome, ima neposredno iskustvo rada i na gradskoj i županijskoj i državnoj razini, te je itekako spreman i svjestan svih izaziva, kazao je Plenković, uvjeren da će Erlić imati kolegijalnu podršku članova Vlade na realizaciji programa.

Šime Erlić diplomirani je ekonomist, dolazi iz Zadra, obiteljski je čovjek s troje djece, član Predsjedništva HDZ-a, dodao je.

Plenković je podsjetio i kako su 2020., nakon parlamentarnih izbora, završavali pregovori o višegodišnjem financijskom okviru 2021.- 27., te da je zahvaljujući naporima ove Vlade, Hrvatska za to razdoblje izborila oko 25 milijardi eura.

Erlić je, kaže, participirao u svim aktivnostima koje su se odnosile na provedbu potrebnih radnji i međuresorne koordinacije za korištenje tih sredstva u desetljeću u kojem se nalazimo.

Od novog ministra očekuje se dovršetak svih projekata koji se tiču prethodne financijske perspektive 2014.-20., te nastavak dobre provedbe NPOO-a kako bi se sredstva osigurana na političkoj razini vidjela konkretno u projektima koji se odnose na školstvo, zdravstvo, reformu pravosuđa.

Stupanj razvoja podignuti na razinu EU-a ili i više

Svime što se učinilo u proteklom razdoblju stvoren je dobar temelj koji ćemo nastojati ubrzati i apsorpciju dovesti na razinu gdje bi nas 2030., kada je riječ o stupnju razvoja, trebalo podignuti na razinu prosjeka EU-a ili i više, kazao je premijer Plenković, naglasivši da smo sada praktički na 70 posto razvoja, a bili smo na 61.

Znači, ti koraci koje radimo su itekako vidljivi i konkretni u rastu BDP-a, rastu zaposlenosti, brojnim projektima regionalnog razvoja, rekao je premijer.

Erlić: Fondovima EU-a približiti se standardu najrazvijenijih članica

Kandidat za ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić istaknuo je kako su sredstva iz europskih fondova prilika generacije koja će Hrvatskoj pomoći da se približimo standardu najrazvijenijih članica EU-a.


- Hrvatska ima nikada više dostupnih sredstava EU-a kroz različite instrumente i ta sredstva prilika su generacije i ona će nam pomoći da se približimo prosjeku najrazvijenijih članica EU-a i podignemo standard, kazao je Erlić na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a.

Erlić je istaknuo kako je sada ključno završiti postojeću financijsku perspektivu 2014.-2020. koja traje do kraja ove godine, realizirati sva sredstava koja su nam stavljena na raspolaganje.

U šest godina vlade došli smo do 80 posto isplata sredstva, a do kraja 2023. želimo realizirati sve projekte i ubrzati sustav apsorpcije, kazao je.

Ispred nas devet milijardi eura, usmjeriti ih prema svim krajevima Hrvatske

Cilj je također brzim tempom pripremiti se za ovu financijsku perspektivu 2021.-2027., ispred nas je devet milijardi eura koje smo dobili i zadaće je ta sredstva usmjeriti prema svim krajevima Hrvatske u što skorijem roku i omogućimo novi investicijski ciklus, dodao je.

Nabrojio je ulaganja u konkurentnije gospodarstvo, zelene politike, prometnu povezanost, socijalnu, zdravstvenu infrastrukturu i obrazovanu infrastrukturu uz naglasak na ravnomjeran regionalan razvoj i fokus na regionalne posebnosti.

Erlić je također najavio pojednostavljivanje pravila i procedura te jačanje ljudskih kapaciteta kako bi korištenje fondova bilo učinkovito.

Ispred nas je izazovan period i velika prilika i vjerujem da ćemo na svom razinama dati sve od sebe kako bismo izvukli maksimalnu korist za sve krajeve Hrvatske, zaključio je Erlić, naglasivši važnost suradnje, razumijevanja i poštovanja svih resora.

Zastupnike oporbe zanimalo je kakav je bio odnos Erlića i smijenjene ministrice Nataše Tramišak, je li s njom dobro surađivao i smatra li da je dobro obavljala svoj posao.

Dvije godine s ministricom Tramišak radio sam vrlo profesionalno... za rad Vlade mislim da je važan timski rad sa svim članovima Vlade i da osiguram da ljudi unutar mMnistarstva funkcioniraju normalno i imamo dobru suradnju, odgovorio im je Erlić.

Tramišak je dala svoj doprinos isto kao što se nadam da ću moći dati i ja, nitko se ne rađa za ministra niti kao ministar dobivate ugovor na neodređeno, riječ je o izazovnoj funkciji i svatko od nas je tu da svoju rolu odradi najbolje što može, rekao je Erlić. Dodao je kako ne vidi ništa sporno u odstupanju s funkcije ako ne zadovolji ili izgubi povjerenje premijera.

Nikola Grmoja (Most) referirao se na medijske informacije o smjeni ministrice Tramišak zbog slučaja tvrtke Omega Software.

Arsen Bauk (SDP) rekao je da je Plenković smijenio Tramišak jer to može te pohvalio imenovanje dvaju novih ministara iz Dalmacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!