12:22 / 21.01.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Sastali se Blinken i Lavrov radi smirivanja rusko-ukrajinskih napetosti

Ukrajinska kriza

Ukrajinska kriza

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Radi smirivanja rusko-ukrajinskih napetosti u Ženevi su se sastali američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Jučer je Blinken upozorio Moskvu da bi posljedice mogle biti teške ako njezine vojne snage prijeđu granicu s Ukrajinom. Oko 100 tisuća ruskih vojnika na granici je. Zapad i NATO strahuju da Moskva planira napad na Ukrajinu. Rusija to uporno poriče.

- Teško mi je zamisliti da bi se ruski predsjednik Vladimir Putin mogao povući, a da se ne udovolji zahtjevima koje postavlja pred Ameriku i NATO; da bi se mogao povući i ne ispasti slab. Zato je ovo tako opasno i, kao što je predsjednik Biden rekao, očekujemo da će ponovno izvesti invaziju na Ukrajinu, smatra Ian Kelly, bivši veleposlanik SAD-a u Gruziji.

Predsjednik Putin ističe da smirivanja napetosti neće biti bez pisanih jamstava za sigurnost Rusije i bez obećanja NATO-a da se neće proširiti na Ukrajinu. Također želi da zapadni obrambeni savez odustane od vojnih aktivnosti u istočnoj Europi.

- Ne mislim da će Rusija napasti Ukrajinu i nadam se da imam pravo. Nadam da će smirivanje napetosti i dijalog dovesti do rješenja kojim se izbjegava sukob, koji bi zasigurno imao strašne posljedice, istaknuo je Antonio Guterres.

Američki saveznici, prijeteći sankcijama, pozivaju Rusiju da odustane od agresije na Ukrajinu.

- Jasno poručujemo da bi posljedice bile teške ako Vladimir Putin izvede invaziju na Ukrajinu, konkretno, riječ je o ekonomskim posljedicama, što bi imalo veoma štetan učinak. Nadalje, Ukrajinci će se boriti i sve bi moglo završiti kaosom. Mislim da bi Rusija to trebala ozbiljno razmotriti, poručuje britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Dužnosnici State Departmenta kažu da će Blinken ponuditi Lavrovu diplomatski izlaz kako bi se smanjile napetosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!