12:21 / 30.12.2020.

Autor: T.D./HRT

Sastanak Andreja Plenkovića s europskim povjerenikom za krizno upravljanje

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s europskim povjerenikom za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem koji je došao u Hrvatsku.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s europskim povjerenikom za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem koji je došao obići potresom pogođena područja u Hrvatskoj.- U protekla dva dana dvaput sam razgovarao s Ursulom von der Leyen i ona je najavila Janezov posjet i mislim da je to sjajan signal potpore europske solidarnosti budući da je došao unutar 24 sata od potresa koji je pohodio Hrvatsku osobito Sisačko-moslavačku županiju, Zagrebačku i Karlovačku županiju. Još jučer je pokrenut mehanizam Unije o civilnoj zaštiti, mehanizam solidarnosti i potpore koji je razvijen gdje države članice pomažu jedna drugoj u ovakvoj situaciji. Zatražili smo potporu i gotovo polovica članica je već reagiralo. To se poklapa i s ovim porukama solidarnosti koje dobivamo u zadnja 24 sata. Europska unija je uz Hrvatsku povrh onoga što je već učinjeno, kroz Europski fond solidarnosti za obnovu Grada Zagreba. Ova potpora u operativnom smislu šatora, kontejnera, deka, lampi, svega što je sada potrebno u ovoj krizi, rekao je Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije biti nadležno za podnošenje novog zahtjeva Fondu europske solidarnosti nakon procjena šteta ovog razornog potresa.

- Želim u ime cijele Hrvatske Vlade i cijelog hrvatskog naroda zahvaliti Dubravki i Lenarčiču koji su danas s nama. Potres je odnio 7 života, 28 ljudi je ozlijeđeno. Izvijestili smo temeljito o situaciji sa zdravstvenim ustanovama, općenito o štetama koje su se dogodile. Nadamo se da ih neće biti još. Ministar Božinović i ministrica Tramišak će otići prema Petrinji i Glini nakon ove sjednice i obići teren. Dobro je da vidimo koliko je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji važno u ovim kriznim situacijama, rekao je Andrej Plenković.

Janez Lenarčič je izrazio iskreno žaljenje hrvatskim građanima i vlasti za sve žrtve tragedije.

- Prvenstveno za one koji su izgubili život. Za one koji su bili teže ili lakše ozlijeđeni. I za sve koji su izgubili sve što su imali. S druge strane htio bih izraziti priznanje za sve službe koje su se brzo odazvale iz cijele Hrvatske. Vatrogasci, civilna zaštita, HGSS, policija, vojska, medicinsko osoblje i drugi koji su se brzo odazvali, rekao je.

Lenarčič je rekao kako ta solidarnost nije ograničena samo na Republiku Hrvatsku.

- Radi toga sam se odlučio da doputujem u Zagreb i danas kasnije nastavim put na neka pogođena područja. Želim izraziti europsku solidarnost s Hrvatskom, članicom Europske unije. Nekoliko sati nakon potresa, bio je aktiviran europski mehanizam civilne zaštite, koji spada pod moj resor. Odaziv drugih članica na hrvatski zahtjev za pomoć je bio ogroman, rekao je.

Janez Lenarčič je istaknuo kako su kroz 24 sata primili ponude za pomoć kroz europski sustav civilne zaštite od 13 članica Europske unije i još jedne države koja sudjeluje u europskom mehanizmu civilne zaštite.

- To dokazuje da je solidarnost u Europskoj uniji postoji, i da Hrvatska u toj krizi nije sama i to je dobar putokaz za sljedeće faze o kojima sam razgovarao s premijerom i ministrima. Faze koje će slijediti nakon nužne pomoći nakon teške nesreće. Faza procjene štete i kasnije obnove, zaključio je. 

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica izrazila je žaljenje zbog ovoga što se dogodilo i žaljenje za žrtvama što se ne može ničim nadoknaditi.

- Zahvaljujem Janezu Lenarčiču koji je došao danas ovdje i izrazio europsku solidarnost i pomoć koja već dolazi koja će kasnije uslijediti u financijskom smislu. Moj portfelj nije direktno nadležan za ovo područje. Ipak, nalazim dosta važnih poveznica i naučenih lekcija iz ovakvih nepogoda. Područje Sisačko-moslavačke županije geografski je bilo devastirano nakon Domovinskog rata i sigurna sam da možemo puno toga napraviti da to područje i sva ruralna područja oko Siska, Gline, Petrinje, Lekenika, unaprijede. Radim na dugoročnoj viziji za ruralna područja. Mislim da ću puno toga moći napraviti iz ovoga što se sada dogodilo, rekla je.

Dubravka Šuica je istaknula kako se prirodne katastrofe ne mogu predviđati, ali se može nešto naučiti iz ovoga kad se radi o stanogradnji ili građevinskim pothvatima.

- Važno je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, to se vidjelo i kad se radilo o cjepivu, to s ei vidi i sada. U manje od 24 sata vidimo kako je europska solidarnost na djelu. Ursula von der Leyen je stalno u kontaktu  s nama i šalje potporu koja će uslijediti nakon što pristupimo rekonstrukciji, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!