14:47 / 15.05.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Sastanak koalicijskih partnera: Najbitnije da se nastavi proces nagodbe

-

-

Foto: - / -

Nakon završetka sastanka koalicijskih partnera s premijerom Plenkovićem, predstavnici manjinskih partnera poručili su kako je najbitnije da se nastavi proces nagodbe, a iz afere "Hotmail" treba izvući pouke i stvoriti zakonodavni okvir koji više neće dopuštati takvu mogućnost zloupotreba.
Nakon završetka sastanka koalicijskih partnera s premijerom Andrejom Plenkovićem, na kojem je sudjelovao i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, predstavnici manjinskih partnera poručili su kako je trenutno najbitnije da se nastavi proces nagodbe, a iz afere "Hotmail", o kojoj su DORH i MUP počeli provoditi izvide, treba izvući pouke i stvoriti zakonodavni okvir koji više neće dopuštati takvu mogućnost zloupotreba.Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da su na sastanku od Peruška čuli informacije o procesu nagodbe u Agrokoru, koji ide dalje.

Pregovori se vode s onima koji su još važni i kojima treba ostaviti priliku da naprave ono što je u zajedničkom interesu, kaže Pupovac, a dalje je to stvar Agrokora, vjerovnika i izvanredne uprave, a ne koalicijskih partnera. Mi bismo se trebali što je moguće manje približavati tome, osim u mjeri u kojoj trebamo biti obavješteni kako se provodi zakon, u mjeri u kojoj to može imati efekte na gospodarsko stanje u zemlji, dodao je.

Što se tiče ostavke Martine Dalić, Pupovac smatra kako se dogodilo ono što se moralo dogoditi.
Svi moramo izvući pouke, posebno ljudi koji su u Vladi, da funkcioniranje Vlade ima jednu logiku i sistem, a funkcioniranje korporacija drugu logiku i sistem. Vlada i Sabor će morati učiniti sve da od loših iskustava naučimo da se ona ne smiju ponavljati i događati, rekao je Pupovac. Zato, poručio je, treba razmišljati o zakonodavnom okviru koji će na osnovi ovog iskustva stvoriti zakonodavni okvir koji neće dopuštati takvu mogućnost ni za koga.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak naglasio je da u sustavu Agrokora ima 56.000 radnih mjesta, a izvan sustava barem još tri puta toliko.
Nije bilo riječi o novom ministru, razgovarali smo o onome što je trenutno puno bitnije od toga, a to je sadržaj nagodbe, hoće li sustav koji je bio zadužen šest milijardi eura, a koji će vrijediti milijardu i pol eura, biti dovoljno kredibilan i restrukturiran da može nastaviti raditi i isplaćivati plaće, istaknuo je Vrdoljak.

Na upit ima li povjerenja da se u procesu postizanja nagodbe neće pojaviti nove nagazne mine i problematične informacije Vrdoljak je odgovorio kako je važno da povjerenje imaju vjerovnici.
To su privatni novci, to nisu javna sredstva, nema ni jedne lipe od građana, ako vjerovnici u to vjeruju tko sam ja da im sudim, ja ih podržavam u tome, poručio je.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor potvrdio je da su DORH i MUP počeli raditi izvide zbog afere "Hotmail". Tražili su materijal s mog Odbora za gospodarstvo i po tome znam da su započeli taj posao, rekao je.

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš najavio je da bi se ime novog ministra gospodarstva trebalo znati idućeg tjedna, vjerojatno do slijedećeg petka.

Predstavnici koalicijskih partnera izjavili su uoči sastanka da treba završiti proces nagodbe u Agrokoru, a u aferi "Hotmail" zbog koje je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić dala ostavku, ne vide Plenkovićevu odgovornost.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!