Medved i Malenica s vojnim pilotima protiv kojih su podignute optužnice

26.08.2022.

12:40

Autor: I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Vlada HR / vlada.gov.hr

U Banskim dvorima potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar pravosuđa Ivan Malenica održali su sastanak s četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u povodu podizanja srbijanskih optužnica za navodne zločine počinjene u Oluji 1995. 

Istaknuto je da Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota. Piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Razgovarajući o daljnjim radnjama i aktivnostima, potpredsjednik Vlade Medved naglasio je da će hrvatska država i njezine institucije, a osobito hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da učinkovito zaštiti hrvatske pilote.

Hrvatska Vlada već je osudila srbijansko podizanje optužnica i jasno poručila da će zaštititi pilote. Što se očekuje nakon ovog sastanka i koji će biti daljnji potezi, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Šime Vičević.

- Vlada sada namjerava iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju kako bi učinkovito zaštitila hrvatske pilote. Gotovo puna dva sata trajao je ovaj sastanak u Banskim dvorima. Riječ je o drugom sastanku u protekla tri mjeseca. Nakon sastanka nije bilo izjava nego su iz Vlade objavili priopćenje u kojem su istaknuli da Hrvatska dosad nije dobila nikakvu službenu informaciju ili obavijest o optužnicama koje su podignute i potvrđene u Srbiji. Također, niti piloti nisu obaviješteni o pokretanju kaznenog postupka, nisu ni ispitani, a nije zatraženo ni ispitivanje putem tijela u Hrvatskoj.

Na ovom sastanku ministar Medved je poručio da Srbija ne poštuje načela međunarodne suradnje i da se njihovi postupci protive međunarodnom pravu. Naglašeno je također da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i učincima velikosrpske agresije. Ministar Medved pilotima je poslao poruku da su oni heroji Domovinskog rata koji je bio obrambeni i da se mogu osjećati sigurno jer Hrvatska neće dopustiti da njihova prava budu ugrožena zbog provokacija iz Srbije. Vidjeli smo jučer se premijer Plenković o ovoj temi osvrnuo na sjednici Vlade, a također o tome je govorio i danas tijekom posjeta Rijeci. Među ostalim, ponovio je svoje stajalište da je riječ o politički motiviranom procesu kao i da će piloti biti zaštićeni na najbolji mogući način, rekao je Vičević.

- Prvo, hrvatskim pilotima neće se dogoditi ništa. Ni danas, ni sutra, ni za pet ni za 10 godina. Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom. Neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici. Za naš pravni sustav to ne dolazi u obzir. Politički - to se neće dogoditi, istaknuo je u Rijeci premijer Andrej Plenković.

- Političke poruke koje često dolaze iz Srbije zbog nepronalaženja rješenja na koji način graditi vlastito društvo i gospodarstvo, na koji način razvijati se kao sutra članica EU-a, puno puta se potežu za neku prošlost čineći je nedorečenom, nezavršenom pričom, što definitivno nije istina. Drago mi je da je Haag završna priča za sve nas, to je trebala biti jasna poruka da je Domovinski rat jedna čista točka hrvatske povijesti kojom se trebamo ponositi, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

- Istina je ona koja nas može spasiti i koja nam može učiniti nešto dobro. Ako se to dogodilo, treba istražiti kada, što i kako se dogodilo. Prema onim saznanjima koja ja imam, a radio sam u kabinetu načelnika Glavnog stožera u to vrijeme, niti jedna zapovijed iz stožera nije izašla u kojoj bi bilo pisano "ubij, zapali, zakolji". To sigurno ne, dapače, svaka zapovijed je završavala sa zadnjom točkom koja je rekla da se prema zarobljenicima i civilima postupa prema Ženevskoj konvenciji i prema svim pravilima ratovanja, rekao je Predrag Matić bivši ministar hrvatskih branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!