Sastanak o Aglomeraciji Sinj

16:49 / 26.07.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Sastanak o izgradnji sinjske aglomeracije

Sastanak o izgradnji sinjske aglomeracije

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Izgradnja sinjske aglomeracije bila je tema sastanka i razgovora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s predstavnicima Grada Sinja i Hrvatskih voda, te je dogovoreno da se s radovima krene na dva od tri dijela tog projekta, izjavio je ministar Tomislav Ćorić nakon sastanka.

Ministar Tomislav Ćorić je izvijestio kako je dogovoreno da realizacija projekta počne čim prije, odnosno da se u idućem razdoblju, a s obzirom na kompleksnost realizacije, ide na to da radovi krenu na dva od tri dijela aglomeracije koji su prošli javnu nabavu.


- Uz to će se odraditi novelacija dokumentacije, a ovakav smjer realizacije smatramo dobrim, jer u konačnici nas za to čeka i potvrda JASPERS-a i odobrenje ministarstva financija za sredstva, jer planirano znatno nadmašuje potrebno. U realizaciji projekta Ministarstvo gospodarstva će biti partner Gradu Sinju, kazao je ministar.


Iako sumnja, kako je rekao, u dogovor dok se ne potpiše, gradonačelnik Sinja Miro Bulj nakon sastanka je izjavio da je sinjska aglomeracija nešto što i Sinj i cijela Dalmacija čekaju godinama te da se u sklopu projekta štiti rijeku Cetina i naselja u Sinju koja nemaju kanalizaciju.


- Zbog toga smo sretni da se pokreću radovi na dva dijela, ali očekujem da se i treći dio odmah pokrene i da za sve to imamo pisani trag od Hrvatskih voda i Vodovoda cetinske krajine, kao i da se sve odradi što prije, rekao je Bulj dodajući da je to važno i za zaštitu rijeke Cetine koja je izvor za "pola Dalmacije".


Naznačio je i da je to najveći i najvažniji komunalni projekt za Sinj, dodajući da do Alke očekuje potpisivanje ugovora za radove na ta dva dijela i da oni hitno počnu.


- Dok se ne potpiše, ne vjerujem, pa nek' bude do Alke na koju sve i pozivam, rekao je Bulj.


Nakon sastanka je rečeno i da je Aglomeracija Sinj iznimno veliki projekt, koji znači ugradnju više od 100 kilometara kanalizacijskih, vodoopskrbnih i drugih cijevi, kao i zaštitu voda i otpadnih voda i drugo, te da je osigurano 40 milijuna kuna za odvodnju i više od 100 milijuna eura za zaštitu sliva rijeke Cetine.


Na pitanje oko održavanja Alke, rekao je da vjeruje da će se uz poštivanje svih mjera moći i održati i da će i alkari i konji biti zdravi i spremni, čime je i odgovorio na pitanje novinara o navodnim informacijama da su konji zaraženi konjskom gripom, o čemu je, kaže, čuo jučer i da su se spominjali konji u Zagrebu, na Hipodromu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!