Bačić: Paladina dobio jednoglasnu podršku koalicije

07:38 / 08.03.2022.

Autor: M.Š./HRT

Ivan Paladina

Ivan Paladina

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić izvijestio je u utorak da je vladajuća koalicija jednoglasno podržala Ivana Paladina kao kandidata za novog ministra graditeljstva, dok je za ministra rada Josipa Aladrovića rekao da će o njegovom statusu premijer Andrej Plenković razgovarati s njim u idućih nekoliko dana.

Premijer je koalicijskim partnerima predstavio Ivana Paladinu, kandidata za novog ministra graditeljstva. Sutra u Saboru će se održati sjednica Odbora za graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo te će Paladina pritom predstaviti svoj program. Glasovanje u Saboru održat će se sutra u 11 sati.

- Nakon obraćanja gospodina Paladine, dobio je punu jednoglasnu podršku svih članova vladajuće koalicije. Očekujemo da će sutra u 13 sati položiti prisegu, rekao je Bačić dodajući da su Paladinu pitanja postavili svi članovi koalicije.

Dodao je da Paladina nije prošao sigurnosnu provjeru jer to prema zakonu nije moguće zatražiti za osobe prije stupanja na dužnost, dok je za njegove veze s ruskim gospodarstvenicima kazao da se odnose na ranije razdoblje.

O čemu se razgovaralo na sastanku?

Branko Bačić, nakon sastanka vladajuće većine, rekao je kako ih je premijer upoznao s aktivnostima Vlade vezanima uz energetski sektor.

- Donijeli smo paket mjera težak 4,8 milijardi kuna s kojim smo intervenirali u ograničavanje rasta cijena plina i struje. Zatim dvije uredbe koje se odnose na ograničavanje marži na naftu i benzin te smanjenje iznosa trošarina na benzin i dizel.

Rekao je kako su razgovarali i o preuzimanju Sberbanka od HPB-a.

Jedna od tema bila je i izbjeglička kriza.

- U ovom trenutku je više od 3000 izbjeglica evidentirano u RH. Ministar nas je upoznao s radom međuresornog stožera kojim bi se riješio status izbjeglica. Mi očekujemo da će njihov položaj i boravak u RH biti značajno duži pa je potrebno poduzimati mjere kako bi se integrirali u društvo.

Izvijestio je i da ih je ministar pravosuđa Ivan Malenica obavijestio da je referendumska inicijativa Mosta "Dosta je stožerokracije" prikupila dovoljan broj potpisa, 397 tisuća od kojih je važećih oko 392 tisuće.

Nakon što se do kraja tjedna prebroje i potpisi druge referendumske inicijative Odlučujmo zajedno, zaključci će biti dostavljeni Vladi. Saborski Odbor za Ustav i politički sustav potom će odlučiti hoće li slati referendumska pitanja na provjeru ustavnosti ili raspisati referendum ili promjene uključiti u hrvatske zakone, rekao je Bačić.

O statusu Aladrovića za nekoliko dana

Bačić je na pitanje o potpori ministru rada Josipu Aladroviću ponovio da njegov status ovisi o predsjedniku Vlade.

Podsjetio je da je Aladroviću na zahtjev DORH-a skinut imunitet kako bi mogla početi istraga, nakon čega DORH može i ne mora podignuti optužnicu, a sud može ili ne mora potvrditi.

S obzirom na to da je DORH zatražio skidanje imuniteta, za pretpostaviti je da će se podignuti i optužnica, a do tada će predsjednik Vlade u razgovoru s Aladrovićem utvrditi njegov status u idućih nekoliko dana, rekao je Bačić ne želeći prejudicirati kakva će biti Plenkovićeva odluka.

Odbacio je pritom da se već traži Aladrovićev zamjenik.

Bačić je priznao da nije ugodna pozicija kada se protiv ministara dižu optužnice, no ističe kako treba pričekati mišljenje suda, a ne suditi u javnosti prije presude.

Poručio je također kako postoji odgovornost DORH-a kod provođenja postupaka prema najvišim dužnosnicima kao što su ministri kako ne bi nepromišljenim potezima u ovim osjetljivim vremenima bila destabilizirana Vlada.

Uspostavljamo dugoročno kriterije postupanja i ministara i saborskih zastupnika, naglasio je Bačić dodavši kako je ponekad tanka granica između zalaganja dužnosnika i izlaženja izvan ovlasti.

Predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić kazao je i kako ne bi imao nikakvih problema da se promjenom zakona svima skine imunitet, i ministrima i svim ostalim državnim dužnosnicima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!