Sastanak predstavnika HUP-a s ministrom Berošem o lijekovima

05.12.2022.

16:48

Autor: T.V./HRT

Sastanak predstavnika HUP-a s ministrom Berošem o lijekovima

Sastanak predstavnika HUP-a s ministrom Berošem o lijekovima

Foto: HTV / HRT

U Ministarstvu zdravstva održan je prvi sastanak predstavnika HUP-a s ministrom Vilijem Berošem. Nakon sastanka, u HUP-u su izrazili zadovoljstvo rekavši kako svoja stajališta o dostupnosti lijekova nisu promijenili, ali da će se morati mijenjati politika prema lijekovima. 

Ministar je, kažu, pokazao razumijevanje za njihov zahtjev da se pronađe novi model koji bi jamčio održivost sustava uz istodobnu sigurnu opskrbu tržišta i pacijenata.

Komentirali su i nestašicu lijekova - građane umiruju i tvrde da trenutačno svih lijekova u Hrvatskoj ima te da čine sve da tako i ostane.

- Dosadašnje politike lijekova do sada su se svodile na pritisak na cijene lijekova i uglavnom su to bili generički lijekovi. Vi danas imate terapije za liječenje upale pluća za 12 kuna mjesečne terapije, za liječenje hipertenzije za 6 kuna i u nekom trenutku ta održivost zaista bude dovedena u pitanje. Taj trenutak je sada. Ono o čemu smo mi razgovarali jeste kako i dalje učiniti sve terapije, a ja govorim o 70 milijuna kutijica, u Hrvatskoj dostupnima jer generičko tržište je odgovorno za 60 posto tržišta u Hrvatskoj i sudjeluje sa svega 4 posto troška. Svi naši prijedlozi su išli u tome smjeru i ono što smo vidjeli sa druge strane zaista je razumijevanje, rekla je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!