11:47 / 04.06.2019.

Autor: M.Š./HRT

Sastanak premijera i koalicijskih partnera

-

-

Foto: - / -

U Vladi se održava sastanak premijera Andreja Plenkovića i koalicijskih partnera, prvi nakon europskih izbora.
U Vladi je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i koalicijskih partnera, prvi nakon europskih izbora.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, rekao je da je ta stranka predizborni partner HDZ-a i da će ostati korektni prema svom partneru.- Ako će biti izvanredni izbori, bit će izvanredni, a ako budu redovni, mi ćemo podržavati ovu Vladu do kraja, rekao je Kosor.

Pupovac: Treba razgovarati o povlačenju mirovinske reforme


Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je novinarima, nakon što je ranije izašao sa sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, da je tema koalicijskog sastanka bila mirovinska reforma, a on nije promijenio svoje prijašnje stajalište.- Nisam slučajno bio protiv mirovinske reforme, neovisno o tome kakav će biti ishod provjere potpisa referendumske inicijative, neophodno je da se razgovara o mirovinskoj reformi, kazao je.

Upitan je li opcija da se povuče zakon, Pupovac je kazao da je "opcija da se razgovara o tome".

Na pitanje treba li s mirovinskom reformom otići i resorni ministar Marko Pavić, Pupovac je kazao da je mirovinska reforma počela u vrijeme SDP-ove Vlade te da se od sadašnje razlikovala u samo nekoliko godina kada je riječ o dobi odlaska u mirovinu.

Vrdoljak: Nismo razgovarali o Divjak

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka koalicijskih partnera da se na sastanku nije razgovoralo o budućnosti ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, čiju je ostavku zatražio čelnik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Nakon kratkog odgovora "ne", Vrdoljak je ustvrdio da se razgovaralo o tome "kako riješiti meritum stvari", poručivši da mu je drago što će se obrazovna reforma u rujnu naći u školama, što su kurikulumi izglasani i što je sve objavljeno u Narodnim novinama.

Upitan boji li se da bi se HNS moglo izbaciti iz vladajuće koalicije zbog "mira u kući" Vrdoljak je rekao:

- Ja sam toliko sretan što je reforma u školama i što je, recimo, pet dozvola na internetu, a reformski proces HNS-ovih ministara bi trebali svi uzeti za primjer.

Bačić: Vladajuća većina je stabilna - Vladajuća većina je stabilna, kazao je HDZ-ov Branko Bačić istaknuvši da je na sastanku koalicijskih parnera bilo riječi o mirovinskoj reformi.

Dodao je kako su govorili o proceduri koja slijedi nakon što sindikati dostave potpise, ali nisu doneseni nikakvi zaključci oko toga. Bačić je potvrdio kako je na sastanku predstavnik Stranke rada i solidarnosti istaknuo problem s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak, odnosno iznio zahtjev Milana Bandića za njenom ostavkom. - Premijer je jasno rekao da je Vlada priopćenjem riješila kako nema dvojbe oko toga da će se iz proračuna financirati i udžbenici iz izbornog predmeta vjeronauka. Držimo da je na taj način to riješeno, poručio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!