11:25 / 05.03.2018.

Autor: D.P./S.M./HRT/Hina

Sastanak premijera Plenkovića s koalicijskim partnerima

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici stranaka vladajuće većine izjavili su nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem da su razgovarali o raznim aktualnim pitanjima te im je Vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško predstavio stanje u Agrokoru.
Premijer Andrej Plenković održao je sastanak s čelnicima stranaka vladajuće koalicije, koji je potrajao više od četiri sata. Radi se o redovitom sastanku o aktualnim temama koji se održava svaka dva tjedna.

Sudionici sastanka kazali su da se nisu bavili oporbenom inicijativom za smjenu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić već blokiranima i Agrokorom.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, kazao je da se razgovoralo o aktualnim temama, od rasta BDP-a i programa za poticanje gospodarstva i investicija do problema blokiranih i ovršnog zakona. Više smo se bavili hrvatskim građanima nego inicijativama opozicije, istaknuo je u izjavi Vrdoljak.

Na sastanku u Vladi bio je i vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško koji je prezentirao stanje u Agrokoru, namjere i termine plana postizanja nagodbe, dodao je.

Branimir Glavaš, čelnik HDSSB-a, izjavio je da je bilo riječi o raznim temama nakon čega su izvješeni o stanju u Agrokoru, te je dogovoren daljnji rad parlamentarne većine.  Zaključak je da je koalicija čvrsta kao beton, istaknuo je Glavaš.

Čelnik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da je glavna tema bilo donošenje hitnih mjera za rješavanje pitanja blokiranih, a prijedloge će za dva tjedna predstaviti Ministarstvo pravosuđa RH. Svi smo bili jedinstveni oko te teme i iznosili svoje prijedloge i u iduća dva tjedna ćemo doći do prijedloga i njega će iznijeti Ministarstvo pravosuđa, rekao je Kosor, izvijestivši da je razgovor o toj temi trajao dva sata, a o Agrokoru sat i pol.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na upit hoće li ta stranka podržati Dalić u Saboru, kazao je da će vidjeti kako će izgledati rasprava i s kojom argumentacijom će izlaziti klubovi. Nakon prikaza stanja što je učinjeno i što će se učiniti, slika je nešto potpunija i saznanja su potpuniji, a kada je posrijedi politički aspekt priče SDSS još uvijek osluškuje sve aspekte, izjavio je. Dodao je kako na sastanku nije bilo riječi o zaključcima Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Istaknuo je da će se o tome razgovarati idućih dana, a svakako prije komemoracije u Jasenovcu kako se ne bi ponovila situacija od prije godine kada su bile odvojene komemoracije. 

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također je komentirao zaključke Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, istaknuvši da je njegov stav da je pozdrav "Za dom spremni" fašistički i ustaški pozdrav i da ne bi trebao biti upotrebljavan ali da bi prije suda htio biti informiran.

Radimir Čačić, čelnik Narodne stranke - Reformista, kazao je da u Vladi imamo potpredsjednika Vlade i ministricu koji sve čine kako bi napravili štetu gradu i županiji iz kojih dolaze, aludirajući na potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak. To ima svoje granice i sud će o tome na kraju svoje reći, ali premijer koji nije u stanju riješiti takvu direktnu političku opstrukciju mora biti svjestan da na to moramo reagirati, dodao je je Čačić.

Inicijativu oporbe za opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice Dalić ocijenio je, pak, neozbiljnom i neodgovornom u trenutku kada se proces (u Agrokoru) završava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!