Predloženo povećanje plaća sucima u prvom stupnju za 26 posto

26.04.2023.

Zadnja izmjena 16:02

Autor: T.V./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ministarstvo pravosuđa i uprave iznijelo je u srijedu na sastanku radne skupine novi prijedlog prema kojem bi se plaće sucima u prvom stupnju povećale za 26 posto. Rezultat je to sastanaka radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koji je u srijedu održan u Ministarstvu.

Ministarstvo je predložilo povećanje osnovice za izračun plaća svih pravosudnih dužnosnika za osam posto, povećanje koeficijenta za prvostupanjske suce i zamjenike državnih odvjetnika na prvom stupnju s 3,54 na 4,21, te ostvarivanje drugih materijalnih prava koja prema postojećem zakonodavnom okviru ne ostvaruju, kao i pravo na naknadu za prijevoz, regres i božićnicu. Tim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećat će se za više od 26 posto, priopćilo je Ministarstvo.

Predstavnici radne skupine do petka će dostaviti mišljenja na zakonski prijedlog, nakon čega će Ministarstvo prijedlog uputiti u daljnju zakonodavnu proceduru dok će Radna skupina nastaviti raditi na cjelovitom uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u ponedjeljak je izvijestilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine. Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je ranije da na sastanku održanom u srijedu, 19. travnja, nije došlo do nikakvog dogovora između predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave i sudaca članova radne skupine.

- Mislim da ti razgovori idu dobro. Tu postoje, recimo to tako - maksimalistički zahtjevi sudaca. Postoji nekakva inicijalna pozicija Ministarstva i postoji prostor između ta dva okvira za dogovor. Ja sam uvjeren da će se oko mudrog i razboritog dogovora postići konsenzus, izjavio je premijer Andrej Plenković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!