15:59 / 15.09.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Sastanak slavonskih župana s resornim ministrima

-

-

Foto: - / -

Razgovaralo se o pripremama za sjednicu, projektima i novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. Prema smjernicama Europske komisije, slavonske županije očekuje nova perspektiva.
Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, 2. listopada u Našicama, održan je sastanak slavonskih župana s resornim ministrima. Razgovaralo se o pripremama za sjednicu, projektima i novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. Prema smjernicama Europske komisije, slavonske županije očekuje nova perspektiva.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak rekla je da su na današnjoj pripremoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem željeli saznati koje su još potrebe i otvorena pitanja na koja moraju odgovoriti na području pet slavonskih županija kako bi mogli dati rješenja 2. listopada u Našicama.

- Prema novim smjernicama Europske komisije za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. imamo otvoreni put da komuniciramo i da pokušamo unaprijediti sustav znanosti i obrazovanja. Tu govorimo i o izgradnji osnovnih i srednjih škola, ali isto tako i jačanju kapaciteta zdravstvenog sustava, znači i izgradnju bolnica - općih županijskih bolnica i ambulanti, ali i novih kliničkih bolničkih centara, najavila je ministrica.

 Što se tiče Fonda za oporovak, rekla je da su upravo u procesu izrade nacrta plana oporavka koji mora pratiti nacionalni program reformi.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako očekuju nastavak projekta Slavonija, Baranja i Srijem ali i njegovo ojačavanje.

- Trebamo ga ojačati, trebamo ga osnažiti, trebamo ga definirati jer dolazi novo financijsko razdoblje. To novo financijsko razdoblje svakako predviđa i nove mogućnosti, nove projekte, nov način funkcioniranja i rada i prestaje važiti ono što je bio veliki problem, zbog čega je u biti projekt Slavonija, Baranja i Srijem i donešen - a to su dosadašnje važeće statističke regije u kojima smo bili zajedno s Gradom Zagrebom, s najrazvijenijim dijelovima Hrvatske, istaknuo je Anušić.

Dodao je da su tema sastanka upravo i bile nove statističke regije i nova financijska perspektiva za projekte koje žele vidjeti u bližoj budućnosti.

- Projekti o kojima govorimo, prvo i osnovno ovise o nama. Znači, nema projekata, nema realizacija ako mi kao župani, gradonačelnici i načelnici ne budemo imali znanje, viziju i pripremljene projekte. To je prvo i osnovno. A ako to sve imamo, onda to usuglašavamo između sebe, s našim ministarstvom i s Vladom, rekao je Anušić. Poručio je i da projekata ima dovoljno i da je faza pripremlejnosti projekata relativno vrlo dobra.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kako je vrlo zadovoljan s onim što je učinjeno do sada.

- Sve one bitne projekte za koje smo imali građevinsku dozvolu smo i uspjeli isfinancirati kroz projekt razvoja Slavonije, Baranje i Srijema ili kroz neke druge fondove Europske unije i očekujem da to tako bude i ubuduće, istaknuo je.

Rekao je kako mu se sviđa što ovaj put za novo financijske razdoblje idu s pristupom "odozdola prema gore", što znači da su oni iz svih slavonskih županija poslali projekte i očekuju da budu u novoj financijskoj perspektivi, za realizaciju i izgradnju. 

- U ovoj financijskoj perspektivi nismo bili u mogućnosti financirati škole, a evo i radi se na tome budući da su sve županije i osnivači srednjih i osnovnih škola. Isto tako, možda i izgradnja i jačanje zdravstvenih institucija koje su bile i pogođene ovom korona krizom, rekao je župan Andrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!