13:37 / 18.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Sastanak u Čakovcu nakon dva smrtna slučaja

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Župan Posavec apelira da se hitno uvede strogo namjensko trošenje socijalnih pomoći, kontrola centara za socijalnu skrb i hitno zapošljavanje 20 socijalnih radnika.
U samo 24 sata dva smrtna slučaja potresla su Međimurje. U mjestu Novakovec sinoć je pronađeno tijelo 77-godišnje žene u obiteljskoj kući. Još nije utvrđeno je li riječ o nasilnoj smrti.

A zbog ubojstva 37-godišnjakinje, za koju je utvrđeno da je preminula nakon što je ubodena nožem - u Čakovcu su se sastali ministrica Vesna Bedeković, saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, predstavnici lokalnih vlasti i drugi. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić ustvrdila je da je obitelj u kojoj se dogodilo ubojstvo bila u njihovu tretmanu, ali nije bilo prijava zbog nasilja.Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je  jučerašnje ubojstvo 37-godišnjakinje u romskom naselju Piškorovec, a za koje je osumnjičen njezin nevjenčani suprug posljedica sustava koji je zakazao te nepoduzimanja mjera i neuvažavanje prijedloga s terena.

Užas u Međimurju - traži se angažman države 

Vidjeli ste da je riječ o obitelji koja ima mnogo djece, korisnicima socijalne pomoći, o kumovanju alkohola, o uvjetima koji su se, ja bih rekao, mogli i spriječiti da je bilo malo više volje i podrške institucija u smislu kontrole trošenja socijalne pomoći, rada s djecom te sankcioniranja nasilništva, a vidimo prema policijskom izvješću da je ono postojalo, rekao je Posavec novinarima.

Apelirao je i da se hitno uvede strogo namjensko trošenje socijalnih pomoći te kontrola centara za socijalnu skrb, a pretpostavka za to je hitno zapošljavanje dvadeset socijalnih radnika. "Danas imate jednog socijalnog radnika na 100 obitelji korisnika socijalne pomoći. 86 posto korisnika socijalne pomoći od ukupnog broja u Međimurju su pripadnici romske nacionalne manjine", naveo je. Drži i kako je nužno uvesti veći broj policijskih službenika koji će pridonijeti stvaranju osjećaj sigurnosti.

Posavec o ubojstvu žene u romskom naselju

Apelirao je i na strogu kontrolu slanja djece u sustav osnovnoškolskog obrazovanja koje je u Republici Hrvatskoj obvezno te sankcioniranje roditelja koji to ne poštuju. Jedan od prijedloga međimurskog župana je i uvođenje vaučera kao odgojne mjere, a zbog nenamjenskog kršenja novca i ukidanje socijalne pomoći. Svoje će prijedloge, rekao je predstaviti sutra u podne u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

- Očekujem da ministrica vrlo jasno i javno, temeljem svega ovoga što se događa, kaže koji su konkretni potezi koje će Ministarstvo odnosno Vlada u cjelini napraviti, rekoa je Posavec. Naglasio je i kako neće dozvoliti da žitelji Međimurske županije budu taoci "nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizirati svoji manjinu, ali i većinsko stanovništvo".

- Tome treba stati na kraj i ako država to ne može riješiti, obračunati se s kriminalcima koji rade takva zlodjela, onda je pitanje možemo li se nazivati državom, ističe međimurski župan. Kazao je i da očekuje reakcije Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!