Sastanak u Požeškoj biskupiji, rasprava o ekumenizmu

21.06.2023.

13:40

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Laszlo Nemeth, beogradski nadbiskup

Laszlo Nemeth, beogradski nadbiskup

Foto: HTV / HRT

Kako potaknuti suživot, mir i čvršći ekumenski dijalog u aktualnim političkim okolnostima u kojima žive katolici u Republici Srbiji? Pitanja su to na koje su odgovore zajednički pokušali dati beogradski nadbiskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda mons. Laslo Nemet i biskupi Slavonske Metropolije. Na sastanku u Požeškoj biskupiji razgovaralo se i o proslavi 100. obljetnice uspostave Beogradske nadbiskupije.


- Da budemo most na ovom mjestu da pokažemo da političke granice nisu granice među narodima i nacijama, ne može se čisto živjeti, Mađari u Baranji, Hrvati u Srijemu. Mi smo svi autohtoni, svi na ovim protorima, tu smo se rodili, ovdje su grobovi naših predaka i jako je važno da to sačuvamo, rekao je msgr. Laszlo Nemeth, beogradski nadbiskup.

- Mi znamo jedni drugima govoriti, ali znamo li jedni druge slušati? Kada bismo to znali činiti bolje, znali bismo naći i odgovore vjerojatno bolje, ali i modele međusobnog suživota, dodao je  mons. Antun škvorčević, požeški biskup, iz povjerenstva za ekumenizam HBK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!