07:54 / 05.12.2019.

Autor: S.M./T.D./M.Š./HRT

Sastanak Vlade i čelnika klubova zastupnika EP-a

-

-

Foto: - / -

Hrvatska Vlada i Konferencija predsjednika Europskog parlamenta sastat će se prijepodne u Zagrebu. Konferenciju čine predsjednik EP-a i predsjednici klubova zastupnika.
Premijer Andrej Plenković na samom početku zajedničkog sastanka Vlade i Konferencije predsjednika EP-a rekao je da je Hrvatskoj čast što je ovako važan događaj organiziran u Zagrebu, samo nekoliko tjedana prije početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. 

- U svijetu velikih neizvjesnosti, sve veće konkurencije, velikih klimatskih promjena, migracijskih pritisaka, sve većih prijetnji demokraciji i multilateralizmu - Europska unija ima posebnu ulogu. Imajući sve to u vidu, ovo je zaista vrlo izazovno razdoblje za EU. S obzirom na okolnosti opredijelili smo se za sljedeći moto zasjedanja u Hrvatskoj - "Snažna Europa u svijetu punom izazova", rekao je, među ostalim, Plenković.

Predsjednik EP-a David Sassoli istaknuo je da će Hrvatska mora obavljati važnu dužnost tijekom predsjedanja EU-om jer će nakon formiranja Europske komisije ovo biti razdoblje u kojem će početi pravi politički i zakonodavni razvoj ovoga saziva.

Uoči tog sastanka premijer Andrej Plenković i predsjednik EP-a David Sassoli razgovarali su u Banskim dvorima. 

Plenković: Hrvatska će morati pomiriti stajališta vezana uz VFO

Plenković i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli izašli su pred novinara nakon sastanka hrvatske vlade i Konferencije predsjednika Europskog parlamenta.

- U ovom trenutku postoji dosta velika razlika između ciljeva koje je postavio Europski parlament i onoga što se zbiva na razini Europskog vijeća, odnosno država članica i stoga će zadaća Hrvatske, zajedno s Vijećem Charlesa Michela, biti da pomiri te interese kako bi se idući VFO mogao početi nesmetano provoditi od siječnja 2021., kazao je Plenković.

Članice su se podijelile, rekao je Plenković, na one koje su konzervativnije po pitanju VFO-a i više daju u europski proračun nego što primaju, i one koje su neto korisnici i primatelji europskih sredstava, među kojima je i Hrvatska. Ove potonje žele izdašniji proračun i poprilična sredstva za tradicionalne politike, kohezijsku politiku i poljoprivredu.

- To je ta ključna utakmica između konzervativne pozicije onih koji najviše daju, srednje pozicije u kojoj su članice koje dalje žele poprilična sredstva za kohezijsku politiku i poljoprivredu te ambicije EP-a koji kaže da ako želimo ići u susret onim izazovima koji su danas pred Europom, poput klimatskih promjena ili sigurnosti, onda ta sredstva moraju biti veća, rekao je premijer.

Grabar-Kitarović: Samo ujedinjena EU može se suprotstaviti suvremenim izazovima Hrvatska predsjednica je na sastanku s predsjednikom EP-a Davidom-Marijom Sassolijem te s predsjednicima i izaslanicima političkih skupina i klubova zastupnika EP-a razmijenila mišljenja o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije, ali i drugim trenutnim globalnim izazovima, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U svojem obraćanju, Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila mišljenje kako se "samo ujedinjena Europska unija može suprotstaviti suvremenim izazovima i zaštititi europske vrijednosti".

Jandroković: Hrvatskoj je bitna europska perspektiva zapadnog Balkana

Hrvatski sabor će kroz svoje aktivnosti isticati prioritete hrvatskog predsjedanja, ali od svih tema posebno je važna perspektiva susjednih zemalja koje žele postati članice Europske unije, izjavio je u četvrtak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković danas sudjeluje na Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta u čijem su sastavu uz predsjednika EP-a Davida Sassolija i predsjednici klubova zastupnika u EP-u.

- Ono što je nama bitno kroz parlamentarnu dimenziju je istaknuti prioritete hrvatskog predsjedanja, Europa koja se razvija i povezuje, koja brine o sigurnosti i koja je utjecajna u svijetu, ali ono što je nama posebno bitno je perspektiva nama susjednih zemalja koje žele postati članice Europske unije, rekao je Jandroković novinarima uoči sastanka sa Sassolijem i predstavnicima političkih grupacija u EP-u.

Izrazio je nadu da će summit o zapadnom Balkanu, koji se u svibnju održava u Zagrebu, "iznjedriti pozitivne poruke za sve one zemlje koje žele postati članice EU-a".

Osvrnuo se na također važnu temu višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) što može značiti još više izdvajanja novca za Hrvatsku koja je među zemljama koje više dobivaju nego što uplaćuju u europski proračun.

- To nam je posebno važno u sektorima bitnim za naš razvoj, kao što su poljoprivreda, zaštita okoliša, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, digitalizacija", rekao je Jandroković.

Novi predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u ekskluzivnom intervjuu za HRT kazao je da je skoro hrvatsko predsjedanje Europskom unijom vrlo važno.

- To je početak europske legislative nakon osnivanja Komisije. I stoga će hrvatsko predsjedništvo dočekati važna pitanja. Posebice jedno - višegodišnji financijski okvir proračuna EU-a, smatra Sassoli. Dodao je da EU treba rasti i postati vodeća sila u borbi za klimatske promjene, ojačati socijalni model te da se mora pokrenuti velik proces digitalizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!