11:39 / 21.02.2018.

Autor: mm/sm/HRT/Hina

Sastanci u Vladi o Agrokoru; premijer Plenković se obratio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je hrvatski financijski sustav stabilan.
Premijer Andrej Penković održao je konferenciju za novinare o situaciji u Agrokoru.

Od ranog jutra o budućnosti Agrokora odlučuje se u zgradi Vlade na Markovu trgu, a sve se pomno prati i u sjedištu Agrokora na Žitnjaku.Trenutačno se u Vladi bira Ramljakov nasljednik. U medijima se već nagađa o mogućim imenima. Riječ je o ljudima koji su i dosad bili unutar sustava Agrokora. Spominje se ime Vladimira Bošnjaka, člana izvanredne uprave, Zvonimira Mršića, (SDP) bivšeg direktora Podravke, te Fabrisa Peruška iz uprave Tiska. Naknadno se pojavilo i ime Željka Perića, osnivača i izvršnog partnera konzultantske tvrtke Caper. Međutim, neslužbeno se doznaje da on na to nije pristao. 

Međutim, ono što je najvažnije i za premijera Plenkovića i za sve koji su uključeni u ovaj proces je da ova situacija oko Ramljaka ne ugrozi postizanje nagodbe.

Ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice užeg kabineta Vlade, poručio je kako je hrvatski financijski sustav stabilan te kako svi imaju odgovornost održavanja takva stanja u budućnosti, pri čemu nije važan samo Agrokor već svi sudionici financijskog tržišta.

Na pitanje može li država financijski funkcionirati i u slučaju crnog scenarija, rekao je da ne bi u ovom trenutku govorio ni o kakvim crnim scenarijima, već da govori o tome kakva je situacija trenutačno.

To je jedna od tema koja zaokuplja pozornost čelnika EU i europske monetarne unije. Pratim što se događa i u jednoj zemlji koja je usporediva Hrvatskoj po veličini, Latviji, vidjeli ste i sami koja je situacija ondje. Mislim da svi imamo odgovornost održavati stabilnost financijskog sustava i dalje, poručio je Marić, pojasnivši da to ne govori u kontekstu odluke o neopozivoj ostavci izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, već u općenitom kontekstu. Dakle, nije jedino Agrokor tu tema, nego svi sudionici financijskog tržišta i to je ono što je nama najvažnije, ustvrdio je.

Na primjedbu novinara da se upravo Agrokor u zimskim i proljetnim prognozama Europske komisije navodi kao najveći rizik, Marić je odgovorio: Mi nismo to navodili u smislu operativnog poslovanja, ništa nismo skrivali ,već smo sve transparentno prikazali. To je uvijek određena vrsta rizika, međutim i dalje vjerujemo, prema ovim sadašnjim podacima i pokazateljima, da naše projekcije stoje.Europska komisija očekuje ove godine rast hrvatskoga gospodarstva od 2,8 posto, a kao najveći rizik ističe restrukturiranje Agrokora. Vlada je proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta BDP-a od 2,9 posto.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, komentirajući situaciju u Agrokoru izjavio je da su, ako stvari ne funkcioniraju, potrebne promjene te da dobavljači nemaju vremena za nove zastoje već se treba čim prije vratiti rješavanju problema. Treba se čim prije vratiti rješavanju problema u Agrokoru. Radi se o pitanju od presudne važnosti za naše gospodarstvo i ne smijemo si dopustiti više niti jedan korak unatrag, kazao je Burilović.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!