Savez Roma Kali Sara predao kandidaturu za Veljka Kajtazija

09:34 / 09.06.2020.

Autor: P.F./Hina/HRT

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kajtazi će po četvrti put pokušati izboriti mandat saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske).
Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara predao je kandidaturu za parlamentarne izbore za Veljka Kajtazija. Tako je šesti dan od kada se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) mogu podnositi kandidature za parlamentarne izbore podnesena prva.

Nakon predaje kandidature predsjednica udruge Kali Sara Suzana Krčmar rekla je kako Kajtazi nikad ne predaje sam kandidaturu nego to za njega čini udruga.  Očekuje pobjedu Kajtazija i njegov ulazak u Sabor.

- Kajtazi je dokazao svoj rad i trud oko Romske zajednice kao i za ostale manjine koje predstavlja. Zasigurno pobjeđuje i bit će sigurno ponovno naš saborski zastupnik, rekla je Krčmar.

- Sa stajališta romske manjine sa ovom Vladom smo najviše postigli, naravno da se uvijek može i očekuje više, ali zadovoljni smo s obzirom na sve što je odrađeno, dodala je.

Kajtazi je svoju kandidaturu morao poduprijeti sa potpisima najmanje 100 birača, podupro ju je sa njih 250, doznaje se od glasnogovornika i člana DIP-a Slavena Hojskog. 

Kajtazi će po četvrti put pokušati izboriti mandat saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske).

O protukandidatima, tvrdi, ne razmišlja, ne odgovara izravno na pitanje vjeruje li da će upravo on ponovno zastupati 12 manjina. Savez, koji me je predložio, očekuje da ću dobiti minimalno 80% glasova birača, kaže Kajtazi i ističe kako su ga romska zajednica i Savez prepoznali kao jedinog i najboljeg kandidata za rješavanje pitanja romske zajednice.

U ovih devet godina jako je puno učinjeno, možda ne dovoljno, ali sigurno najviše što se moglo učiniti i po pitanju obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja Roma, naglašava.

- Sunarodnjacima ništa ne obećavam osim teškog rada kakav je bio i proteklih devet godina, izjavio je Kajtazi, navodeći da je u osvajanju prvog mandata imao 24 protukandidata,  u osvajanju drugog 16 do 18, a trećeg njih osam.

Rok za predaju do ponoći 16. lipnja

Izborne liste i kandidature moraju DIP-u prispjeti najkasnije do ponoći, 16. lipnja.

DIP će ovaj tjedan, od 8. do 12. lipnja, kandidature zaprimati od 9 do 15 sati, a od 13. do 15. lipnja od 9 do 20 sati. Posljednjeg dana za predaju, 16. lipnja, zaprimat će ih od 9 sati do ponoći.

Zbog sprječavanja zaraze koronavirusom podnositelji se trebaju držati propisanih mjera, od dezinfekcije do socijalnog razmaka i broja ljudi koji mogu biti u isto vrijeme na istom mjestu, a sada je to njih 10.  

Iz DIP-a su jasno komunicirali da se predaja listi obvezno mora najaviti, a u prostoriji gdje će se predavati moći će biti samo osobe koje ih predaju.

Parlamentarni izbori održat će se u nedjelju, 5. srpnja. Hrvatski birači u Sabor biraju 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici. Tri zastupnika biraju pripadnici srpske manjine, po jednog mađarske i talijanske, jednog zajedničkog češke i slovačke, a po jednog pet (albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske), odnosno 12 manjina. Kandidate za zastupnike manjina mogu predložiti političke stranke, manjinske udruge i birači.  
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!