Savjet predsjednika RH: U 2023. rast BDP-a za jedan posto, inflacija jednoznamenkasta

21.12.2022.

14:41

Autor: I.Z./HRT/Hina

Savjet predsjednika RH: U 2023. rast BDP-a za jedan posto, inflacija jednoznamenkasta

Savjet predsjednika RH: U 2023. rast BDP-a za jedan posto, inflacija jednoznamenkasta

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Ekonomski savjet predsjednika Republike procjenjuje da će realna stopa rasta BDP-a u 2023. iznositi jedan posto, a da će inflacija biti visoka, no uz jednoznamenkastu stopu rasta, izvijestili su danas iz Ureda predsjednika.

- Očekivanja Ekonomskog savjeta predsjednika Republike za 2023. su umjereno optimistična, obzirom na očekivanu realnu stopu rasta BDP-a za 2023. godinu od jedan posto, uz očekivanu visoku, ali jednoznamenkastu stopu inflacije. Neizvjesno okruženje i očekivanja potrošača čine procjene podložnima reviziji na niže, priopćeno je nakon 5. sjednice Ekonomskog savjeta na kojoj je sudjelovao i predsjednik Zoran Milanović.

Ekonomski savjet je pozvao Vladu da u aktivnostima u sljedećoj godini vodi računa o rastućim nejednakostima u društvu i inflatornim pritiscima te da se stoga usredotoči na ciljane mjere pomoći prema najviše pogođenim skupinama u društvu.

- U skladu s preporukama OECD-a i mjerama Ekonomskog savjeta predloženim u srpnju ove godine, izraženo je očekivanje da će nastavak paketa pomoći biti manje horizontalan, a više usmjeren potrebitima, piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Na sjednici Savjeta predstavljen je i pregled ključnih rezultata Republike Hrvatske i EU-ovog proračuna te su analizirani politički trendovi i determinante ponašanja birača od 1990. do 2020. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!