15:54 / 05.02.2019.

Autor: HRT

Savjet starijima: Zaključajte vrata, nabavite psa, budite dobri sa susjedima

-

-

Foto: - / -

Ako policija starijim ljudima preporučuje da zaključaju vrata, nabave psa i budu dobri sa susjedima - što nam to govori o sigurnosnom stanju u zemlji?
Ruža Punčikar (84) živi s 50-godišnjim bolesnim sinom. Još je prođe jeza kad se sjeti prošlog četvrtka, kada su im dvije žene banule u kuću. Odnijele su im cijelu životnu ušteđevinu, novac za crne dane. Krađe, prepadi i fizički napadi česti su u trima sjevernim županijama.

Da lopovi uistinu ne prezaju ni pred čim, dokaz je pokušaj pljačke 95-godišnje slijepe starice. Kad nisu uspjeli pronaći novac, brutalno su je istukli. Stoga nije čudno što se mještani malih mjesta boje za imovinu, ali i život.

PU međimurska ovih je dana upravo bandu koju sumnjiči za krađe i napade uhitila.

- Radi se uglavnom o mlađim muškim osobama, a što je zanimljivo, na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je da su napad izvršile žene srednjih godina s područja Međimurske županije, kaže Nenad Risek, iz PU međimurske.Napušteni, stari i nemoćni lopovima su laka meta. Policija im savjetuje - zaključavajte vrata, nabavite psa i njegujte dobre odnose sa susjedima. Zaživjet će, kažu, i projekt "Zaželi", putem kojeg će starije osobe dobiti pomoć u kući i koji će im pružiti informacije kako se zaštititi.

Ako policija starijim ljudima preporučuje da zaključaju vrata, nabave psa i budu dobri sa susjedima - što nam to govori o sigurnosnom stanju u zemlji?

Stanje se može nazvati zabrinjavajuće, ali nije alarmantno, kazao je za Studio 4 Branko Jakupak, policijski službenik za Nadzor i planiranje - za prevenciju ureda načelnika PU međimurske. S obzirom na to da se zabilježi desetak napada na starije osobe godišnje, teško je, kaže on, predvidjeti mjesta na kojima bi se takva kaznena djela mogla dogoditi.

Pljačkaši se umirovljenicima najčešće lažno predstavljaju, kao policajci ili bankari. Jakupak preporučuje da u stanove ne puštaju osobe koje ne poznaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!