10:27 / 23.08.2019.

Autor: HRT

Savjet za nacionalne manjine i HNS osudili napade na Srbe

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Savjet za nacionalne manjine najoštrije osuđuje "divljačke, neprihvatljive i nedopustive napade na pripadnike srpske nacionalne manjine 21. kolovoza".
Vladin Savjet za nacionalne manjine i HNS osudili su u petak nedavne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina, u kojima je ozlijeđeno pet osoba, među kojima je bilo i devetogodišnje dijete.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer u priopćenju je osudio "divljačke, neprihvatljive i nedopustive napade na pripadnike srpske nacionalne manjine 21. kolovoza u mjestima Uzdolje i Đevrske zbog kojih je pet osoba hospitalizirano, među kojima i devetogodišnje dijete".

Ovim napadom iz mržnje izgrednici nisu napali samo pojedince koji pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini, već cjelokupnu politiku Vlade u izgrađivanju sustava zaštite manjinskih prava, čime je osiguran razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta nacionalnih manjina, a ujedno njihova integracija u hrvatsko društvo, navodi se u priopćenju.

Savjet izražava zadovoljstvo brzim i energičnim osudama premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koje svjedoče o odlučnoj političkoj volji za suzbijanjem različitih oblika diskriminacije i porasta atmosfere nesnošljivosti, govora mržnje, netolerancije, nasilja te etnocentrizma.

HNS u priopćenju također osuđuje napade na vlasnike i goste ugostiteljskih objekata u mjestima Uzdolje i Đevrske, kao i napad uz uvrede na nacionalnoj osnovi koji se dogodio u okolici Rijeke.

Apeliramo na hitno postupanje mjerodavnih tijela te očekujemo najstrože kazne za počinitelje. Potpuno je nedopustivo i žalosti što u 2019. i dalje postoje ljudi koji nasilje vide i potiču kao prihvatljivo ponašanje, a jednako je skandalozno da motiv napada bude mržnja na nacionalnoj osnovi, poručuje HNS.

HNS kao liberalna stranka oštro osuđuje svaki oblik nasilja, svaki govor mržnje i obračun na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi koji uvijek imaju za cilj širenje nesnošljivosti i zastrašivanje, a društvo nepovratno vuku unatrag.

Želimo li kao zemlja ići naprijed, svi mi, građani Hrvatske, moramo reći "dosta je" i preuzeti odgovornost za izgradnju otvorenog i tolerantnog društva u kojem se svi osjećaju sigurno i u kojem se ovakvi napadi neće događati. Jedino poštovanjem već stečenih prava, sloboda i civilizacijskih normi možemo napredovati kao društvo, ističe HNS.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!