11:48 / 24.02.2018.

Autor: B.S./D.M./HRT/Hina

Savjet za Slavoniju: Napredak u ugovaranju projekata

-

-

Foto: - / -

U sklopu nacionalnih programa na području Slavonije, Baranje i Srijema ugovoreno je 195 projekata vrijednih 75 milijuna kuna. Cilj je da se iz fondova EU-a povuče dvije i pol milijarde eura.
U Virovitici je održana četvrta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz premijera Andreja Plenkovića, na sjednici su i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministri Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Zdravko Marić i Nina Obuljen Koržinek te saborski zastupnici, čelnici slavonskih županija, gradova i razvojnih agencija. 

Zaključke sa 4. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pogledajte ovdje.


Andrej Plenković je izjavio kako je ostvaren napredak u ugovaranju i realiazaciji projekata u okviru  "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem" - od listopada 2016. ugovoreno 5,5 milijardi kuna projekata, koji se odnose na Slavoniju, a od zadnjeg sastanka Savjeta polovica toga iznosa. Najavio je intenziviranje savjetodavne suradnje sa Svjetskom bankom te nastavak poticanja konkurentnosti i poduzetništva. "Ministarstvo poljoprivrede će raditi  će na pronalaženju rješenja problem šteta od elementarnih nepogoda. Posebno će se voditi računa o drvnoj industriji, slatkovodnom ribarstvu i vinarstvu",  koji će pomoći ovim sektorima, kazao je premijer.Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izvijestila je kako je prošle godine, kada su u pitanju sredstva EU fondova, kojima upravlja Ministarstvo dodijeljeno i u gospodarstvo usmjereno 2,67 milijardi kuna bespovratnih sredstava, a  najveći dio ugovora potpisan u  je posljednjih godinu dana,  pri čemu su aktivirani poduzetnički projekti vrijedni oko 5 milijardi kuna. Dodala je kako je poduzetnicima s područja pet slavonskih županija  usmjereno 445 milijuna kuna bespovratnih sredstava te su pokrenuti projekti vrijedni oko 870 milijuna kuna.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je kako je prije tri mjeseca na sjednici Savjeta u Slavonskom Brodu bilo ugovoreno 14 posto, a na današnji dan smo na oko 30 posto ugovorenih projekata, koji su planirani do kraja ove financijske perspsektive. Izvijestila je kako se u idućem razdoblju planira objava osam poziva iz EU fonda za reigonalni razvoj, od 190 milijuna eura, a u suradnji sa stručnjacima Svjetske banke utvrdit će se koje kratkoročne srednjoročne i dugoročne mjere koje u budućnosti trebamo poduzeti, pri čemu su, uz korištenje postojećih sredstava iz operativnih programa, nužne i strateške investicije, koje će potaknuti gospodarstvo.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako su prošle godine izravne potpore poljoprivrednicima u pet slavonskih županija iznosile 1,3 milijarde kuna, a ove godine će biti i nešto više. Dodao je kako je kroz program ruralnog razvoja u Slavoniju prošle godine stiglo 810 milijuna kuna ugovorenih sredstava, a ove se godine planiraju potpore od 3,7 milijarde kuna te se očekuje visok rast ugovaranja i isplate. Najavio je mogućnost davanja kredita preko HBOR-a i HAMAG-a, s povoljnim kamatama, od 0,5 do 1,5 posto, za koje se očekuje da će biti na raspolaganju već u travnju. Imat ćemo posebnu liniju za proizvođače mlijeka, s kamatom 0,1 posto, čega do sada u tome sektoru nije bilo i očekujemo da će, uz program ruralnog razvoja i izravne potpore, to biti dodatni poticaj i finacijska sigurnost poljoprivrednicima, poručio je Tolušić.

Uoči početka sjednice premijer i ministri obišli su sajam Viroexpo 2018. Na njemu se predstavlja više od 800 izlagača iz Hrvatske i 29 iz inozemstva. Sastali su se i s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem te virovitičkim gradonačelnikom Ivicom Kirinom.

Što ove poruke i pokazatelji konkretno znače za pet slavonskih županija i kako nastaviti povlačiti novac iz europskih fondova, u Temi dana govorili su osječko-baranjski i virovitičko-podravski župani Ivan Anušić i Igor Andrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!