Savjetovališta čekaju odgovor ministra na pismo "Hvala što postojite"

22.12.2018.

15:30

Autor: Vesna Ljubo/P.F./HRT

default error photo
Udruge su poslale otvoreno pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu u kojem traže pojašnjenje zašto se njihov rad ukida.
Najavljeno je zatvaranje savjetovališta za zaštitu potrošača pa su udruge poslale otvoreno pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu u kojem traže pojašnjenje zašto se njihov rad ukida.

Savjetovališta za zaštitu potrošača na godinu riješe više od 25.000 sporova u kojima štite prava potrošača. Svako od četiri savjetovališta na mjesec uštedi na desetke tisuća kuna oštećenima. I zato je njihova uloga u društvu prijeko potrebna.

Udruge u sklopu kojih djeluju savjetovališta za potrošače već su godinama zatrpane pozivima, elektroničkom poštom i dolascima građana. Rade svakodnevno u punom radnom vremenu i - jedino su mjesto koje rješava sporove potrošača s trgovcima i štiti ih od kršenja njihovih prava, kojih ima uistinu mnogo.

No čini se da neće još dugo biti tako.

- Naš rad najbolje ilustrira najčešća rečenica koju potrošači kažu u svojim povratnim informacijama, a ona glasi: "hvala što postojite!", objasnila je Dunja Mak, pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku.

Upravo tako: "Hvala što postojite" naslovili su i otvoreno pismo ministru gospodarstva. Predstavnici udruga, pri kojima djeluje šest savjetovališta za potrošače, očekuju da im ministar odgovori i je li donesena odluka o prestanku njihova rada.

Prozvani ministar kratko odgovara: - Ta ćemo savjetovališta i proširiti i kontakt, odnosno komunakcija u 2019. godini bit će i još jača i još veća.

Kako će to učiniti, u Udruzi potrošača još ne znaju. Iz ministarstva gospodarstva poručuju da će u idućoj godini dodijeliti 1,4 milijuna svim udrugama za zaštitu potrošača u Hrvatskoj za inovativne i održive projekte, s ciljem daljnjeg razvoja. Neće se, kažu, provoditi dosadašnje financiranje projekata savjetovanja potrošača, već će se omogućiti pravilna disperzija proračunskih sredstava prema svima. Službena je anketa pokazala, ističu u ministarstvu, da se manje od 2% građana obraća savjetovalištima koje financijski podupire Ministarstvo.

Bez savjetovališta, zaštita potrošača je samo "mrtvo slovo" na papiru, poručuju udruge. Smatra to i dio europarlamentaraca koji im također daju potporu. Jer hrvatski građani, ujedno i potrošači, ne bi smjeli ostati bez besplatne zaštite. Kao ekonomski slabija strana na tržištu mogli bi ostati posve nezaštićeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!