07:57 / 23.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Šćekić: Balkan ovisi o odnosima Zagreba i Beograda

-

-

Foto: - / -

Odnosi Hrvatske i Srbije dodatno su zaoštreni nakon što je ratni zločinac Vojislav Šešelj verbalno napao hrvatsku delegaciju u Narodnoj skupštini Srbije i gazio hrvatsku zastavu.
Odnosi Hrvatske i Srbije dodatno su zaoštreni nakon što je ratni zločinac Vojislav Šešelj verbalno napao hrvatsku delegaciju u Narodnoj skupštini Srbije i gazio hrvatsku zastavu. Hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem prekinulo je posjet Srbiji i vratilo se u Zagreb.

Napete političke odnose dodatno je narušio srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin kojem je zbog neprimjerenih izjava uoči obilježavanja stradanja u Jasenovcu zabranjen ulazak u Hrvatsku.

U HRT-ovu Studiju 4 o tome su govorili Domagoj Hajduković (SDP), član saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku te novinar iz Beograda Jakša Šćekić.

Hajduković je potvrdio da je Vulin prvi sbijanski političar koji nije dobrodošao u Hrvatsku nakon sporazuma o normalizaciji odnosa dviju država 1996.  Ova mjera je primjerena jer njegove izjave imaju vrlo tešku implikaciju. On govori da će se konzultirati s vrhovnim zapovjednikom Srbije, kao da su Hrvatska i Srbija u ratu ili kao da će prelaziti granicu s vojskom. Implikacije su teške, pa je i odgovor težak, rekao je Hajduković.

Odgovarajući na pitanja o učestalim srbijanskim izjavama koje ne idu u prilog razvoju  dobrih odnosa dviju država (Šešeljev napad, Vučićevo relativiziranje napada, Vulinove izjave) Hajduković je napomenuo kako je pri tome potrebno napraditi razliku, odnosno da Šešelja ne bi izjednačavao s ministrom u vladi Republike Srbije ili predsjednika Srbije. Poruke su utoliko teže jer dolaze upravo od takvih ljudi na dužnosti, kazao je. 

Novinar Šćekić iz Beograda istaknuo je da svaka država ima pravo donositi odluke koje hoće. Ako Hrvatska smatra da Vulin nije poželjan, onda je to odluka hrvatskih vlasti. Problem je na Balkanu to što on ovisi o odnosima Beograda i Zagreba. Povijest je pokazala da nikada nismo dobro prošli kada odnosi između Zagreba i Beograda nisu dobri, izjavio je Šćekić i kazao kako ga veoma smeta to što se u odnosima ide korak naprijed, pa dva natrag, pa korak naprijed.

U vezi s problemom oko Šešelja, Šćekić je kazao da je Šešelj nitko i ništa na srpskoj političkoj sceni. Ono što je hrvatska delegacija odlučila, to je njeno pravo. Ali ta je odluka Šešelja vratila na neki način u politički život Srbije, na neko kratko vrijeme. Na to su onda došle druge reakcije iz Hrvatske. To se sve događa u vrijeme kada se obilježava Jasenovac, dodaje.

Miro Kovač izjavio je da postupanje Vojislava Šešelja, bez obzira kakav to bio incident, ne služi na čast srpskim vlastima. Na takav se način ne može napredovati prema članstvu u Europskoj uniji. Hrvatska je jasno to pokazala svojim postupcima. Onda se tu pojavio gospodin Vulin koji voli provokativno nastupati i na neki način Hrvatsku vrijeđati. Mora se jasno poslati poruku da je to neprihvatljivo. Mi želimo sa svojim susjedima graditi dobre odnose, a to uključuje i Srbiju. Na području ekonomije i turizma ti se odnosi dobro razvijaju, ali ne i što se tiče same politike. Mi možemo samo jasnim postupcima ukazati na to da u dijalogu moramo biti ozbiljni. Ovakav način funkcioniranja nije prihvatljiv, kazao je Kovač, među ostalim.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!