Schengenski zid koji je udaljio Hrvate i Slovence odlazi u prošlost

28.12.2022.

19:20

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/R.S.

Veselje zbog ulaska Hrvatske u Schengen

Veselje zbog ulaska Hrvatske u Schengen

Foto: HTV / HRT

Jednako onoliko koliko nas dijeli od uvođenja eura, dijeli nas i od ulaska u Schengen. Da je sve spremno i za taj povijesni događaj potvrdili su sudionici sastanka Međuresorne radne skupine za pristupanje schengenskom prostoru.

S jedne strane mosta veseli Slovenci, s druge veseli Hrvati. Ovako već 17 godina zaredom prijatelji i susjedi iz slovenske Petrine i hrvatskog Broda na Kupi, nasred mosta, jedni drugima čestitaju Novu godinu.


Ove je godine šampanjac, kažu, slađi nego ikad prije jer schengenski zid koji ih je nakon stoljeća skladnog života ipak malo udaljio, sad odlazi u prošlost. 


- Veselimo se tomu što će djeca koja su rođena nakon uspostavljanja granice, osjetiti to što smo nekad osjećali mi stariji i stoljećima prije nas naši preci, da slobodno prelaze rijeku, da se druže, osnivaju obitelji, rađaju djecu, za HRT Dnevnik rekla je Nataša Letig Žagar, predsjednica T.Š.D. Kostel iz Slovenije.


Pa je danas u Kupu pušten par mladih pastrva kao simbol rađanja nove zajednice i novog zajedničkog gospodarskog napretka.


- Sada nam je dana prilika da se još više družimo, dodatno povežemo i još bolje surađujemo, kazala je Nataša Turk, načelnica Općine Kostel u Sloveniji.


- Vjerujem da će nas Kupa još godinama spajati, a sada malo slobodnije. Nadamo se da ćemo od 1. siječnja uživati u puno većoj slobodi, onoj koju već godinama sanjamo, istaknula je Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica.


San za 4 dana postaje java. Događaj je to, poručuju u Vladi, od kojega će hrvatski građani imati itekako puno koristi.


- U kojima nam je malo tko davao šanse na početku ovog procesa da će Hrvatska uspjeti. Znate da nismo bili sami u procesu, ali smo jedini uspjeli tako da imamo itekako razloga za zadovoljstvo, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.


- Bilo da je riječ o gospodarstvenicima, poduzetnicima, turističkom sektoru, prijevoznicima. Svi razumiju da to znači sasvim novi režim na granicama, prolazak bez formalnosti, bez čekanja, bez troškova, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.


Hrvatska je turistička zemlja, pa će ulazak u schengenski prostor, uvjereni su u Vladi, omogućiti brži prelazak granice, više noćenja i veću zaradu. Ministar prometa svjestan je da bi usko grlo sada mogle postati naplatne kućice na autocestama.


- Kroz Nacionalni program oporavka će vrlo brzo krenuti natječaji za odabir novog sustava jer ćemo tu morati olakšati da te gužve budu što manje u ljetnim mjesecima kako bi svim onima koji dolaze i koji će biti sve više na autocestama povećali sigurnost i skratili vrijeme prolaska kroz Hrvatsku i vrijeme dolaska na odredište, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.


Ljudi uz Kupu s početka priče to najbolje razumiju. Jer sad će do susjeda s druge strane rijeke, baš kao nekad, moći kad god požele, bez čekanja na granici, za samo nekoliko minuta.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!