Šćulac: Oštrije mjere zbog sigurnosti turista, ali i stanovništva

19:37 / 11.07.2021.

Autor: Elvira Dizdarević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Epidemiološka slika Primorsko-goranske županije i dalje je dobra, no, zašto se Stožer odlučio na oštrije mjere? HRT-ova reporterka Elvira Dizdarević kazala je za središnji Dnevnik HTV-a kako je u zadnja dva dana u toj županiji zabilježeno sedam novooboljelih osoba. Strože mjere su pokazatelj da bi se ovako dobra epidemiološka slika mogla zadržati i dalje, jer je to vrlo važno za očuvanje turističke sezone.

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a Mladen Šćulac rekao je da se mjere pooštravaju jer statistički podaci pokazuju da je bilo petnaest novooboljelih osoba u proteklom tjednu, te da je jako teško prognozirati pad, ali i rast novooboljelih osoba.

Zbog toga su epidemiolozi i zdravstveni dio Stožera donijeli preporuku o pooštravanju epidemioloških mjera, prvenstveno o korištenju Covid potvrda, zbog turističke sezone.

Trenutačno na Kvarneru boravi dvadesetak tisuća gostiju. Odluka je donijeta da turisti i građani te županije budu sigurni, te se u lokalnom stožeru nadaju da će mjere koje se odnose na digitalne potvrde uroditi plodom, i da će se zadržati pozitivan trend u Primorsko-goranskoj županiji.

Organizator manifestacije je dužan provjeriti dokument koji jamči da su osobe zdrave i da zadovoljavaju epidemiološke uvjete da mogu biti nazočne na događaju. Mjere traju od 12. srpnja do 31. srpnja.

Digitalne putovnice omogućuju neograničen broj sudionika na raznim događajima, maske nisu potrebne u prostoru, omogućavaju rad od 24 sata do šest sati ujutro svim osobama koji se nalaze na takvoj manifestaciji.

U Primorsko-goranskoj županiji do sada je cijepljeno 52 posto stanovništva te županije, 124 000 osoba je cijepljeno prvom dozom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!