10:44 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Ščuric o deficitu pilota - tko će letjeti?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trećina pilota i mehaničara je otišla, Ščurić postavlja pitanje tko će letjeti u kompaniji. Napominje da piloti ne traže uvjete kakve imaju njihovi kolege u kompanijama zapadne Europe, nego samo mali dio toga.
Alarmantno pismo stiglo je premijeru Andreju Plenkoviću iz Croatia Airlinesa. U njemu je analiza stanja, a piloti prozivaju državu da je zbog nebrige iz Croatia Airlinea u posljednjih godinu dana otišla trećina pilota i mehaničara. Iz sindikata pilota upozoravaju da uskoro neće imati tko letjeti i održavati avione.

Autori pisma su Hrvatski sindikat prometnih pilota, čiji je savjetnik Alen Ščuric gostovao u Studiju 4. U goste su bili pozvani i predstavnici Uprave CA, no kazali su da sa sindikatima ne bi išli u medijsko konfrontiranje, istaknuli su da se pismo uglavnom odnosi na primjedbe odabira čelnog čovjeka Uprave, što nije u njihovoj ingerenciji. Želja im je, kako kažu, da sa socijalnim partnerima, probleme riješe dijalogom unutar tvrtke. U emisiju su pozvani i predstavnici ministarstva prometa - oni su se zahvalili i poručili kako se stvar mora riješiti između Uprave i sindikata.

Ščuric je rekao da je situacija i više nego alarmanta, 'više nije 5 do 12, sada je 12.30'. Kazao je da su piloti bili vrlo smireni i puni razumijevanja, nisu ušli u štrajk koji su trebali nakon mjeseci pregovaranja - u kolovozu kada kompanija jedino uspijeva stvoriti neki novac. Ščuric kaže da im je tada rekao da to ne bi bilo u redu jer bi time rezali granu na kojoj sjede, tada je bio veliki protivnik štrajka. Dodao je i da su piloti i ostali djelatnici CA tada rekli da to neće raditi državi, samo zahvaljujući tome što je resorni ministar Oleg Butković stao iza toga i kazao da će on biti medijator i rekao im da će do kraja 2017. imati kolektivni ugovor.

Kako je iz CV otišla trećina pilota i mehaničara, Ščurić je postavio pitanje 'tko će letjeti u kompaniji'. Kazao je da 'piloti ne traže uvjete kakve imaju piloti u kompanijama zapadne Europe, koji zapravo vrbuju i naše pilote, već samo mali dio toga. Piloti zapravo traže i neke stvari koje nisu financijske prirode, ali nemaju sugovorinika s druge strane. Ministar je obećao da će sve biti riješeno do kraja 2017., a oglušio se na opetovano pozivanje i ignorira te ljude', dodao je.

Resorni ministar Butković kazao je da je CA vraćena na popis strateških tvrtki i da su tim potezom ozbiljno pristupili kompaniji. Ščuric smatra da 'vraćanje CA na popis strateških tvrtki neće pomoći jer taj čin ne znači baš ništa i neće pomoći pilotima da ne odu, niti će pomoći kompaniji da kupi nove avione ili da vrati tržišni udio. Mi ne govorimo o administrativnom aktu već o činjenici da kompanija rapidno propada - to je vidljivo u dokumentu koji su sindikati napisali', dodao je.

Govoreći o deficitu pilota, Ščuric je rekao da ga već sada imamo, da je neki dan  šef pilota napisao alarmantno pismo da nema s kime odraditi operacije. 'To je već sada problem koji će biti sve veći, kako vrijeme odmiče i indikativno je da ozbiljnog školovanja mladih pilota nema, a velike kompanije u okruženju imaju problem sa pilotima. Tako je Raynair prizemljio 15% svoje flote jer nemaju dovoljno pilota - oni su bili drski pa su se vrlo loše odnosili prema njima i kompletno su morali promijeniti svoj način funkcioniranja prema njima i počeli su im nuditi čudesa, daleko više nego prije godinu, dvije dok su piloti odlazili. Oni sada nude vrhunske uvjete, pa Ščurica zanima što će ih zadržati u ovoj kompaniji, tko će letjeti u ovoj kompaniji i da li je to metoda koju neki koriste radi nekih drugih interesa', dodao je.

CA privremenog direktora ima već 4. put, Ščuric kaže da se tako ne može ići u ozbiljne pregovore ili dogovore. Istaknuo je da je u zrakoplovstvu 1 godina kao 10 u nekom drugom biznisu - tu stagnirati, znači rapidno propasti.

Govorio je o slotovima na Heathrowu, koje je CA prodala, kazao je da se oni inače slabo prodaju jer su oni 'zlatna koka'. Kazao je da 'drugi profitiraju s takvim slotovima, za njih se daju ogroman novac, a mi smo ih prodali bitno ispod cijene iako nisu bili top slotovi, nisu bili niti loši'.

Istaknuo je da 'restrukturiranje kompanije nije donijelo pozitivne pomake, da kompanija ne može biti profitabilna time što rasprodaje svoju imovinu'.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!