21:06 / 17.12.2020.

Autor: HRT

SDP: Ahmetović predložena za novu političku tajnicu stranke

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mirela Ahmetović je nova politička tajnica SDP-a, a Karolina Leaković međunarodna predloženo je na sjednici Predsjedništva SDP-a.
Predsjedništvo SDP-a je na on-line sjednici predložilo Mirelu Ahmetović za političku, a Karolinu Leaković za međunarodnu tajnicu. Prijedlog mora potvrditi Glavni odbor stanke u subotu. Ivan Grdešić predložen je za šefa Središnjeg savjeta SDP-a.

Predsjednik stranke Peđa Grbin kazao je kako se raspravljalo i o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronakrizu. Upozorio je da su recentna istraživanja javnog mijenja pokazala da su građani u potpunosti izgubili povjerenje u Nacionalni stožer civilne zaštite.

- To je i jasno. Stožer je odluke donosio vođen političkim, a ne znanstvenim ili zdravstvenim kriterijima, upozorio je Grbin. Ponovno je pozvao Vladu RH da preuzme odgovornost i shvati da se vođenje i upravljanje ovakvom krizom ne može prepustiti Stožeru civilne zaštite već vođenje i upravljanje krizom mora preuzeti Vlada RH, ali u suradnji sa Hrvatskim saborom i svim političkim opcijama koje u njemu djeluju.

Svi smo za ovo dobili povjerenje od hrvatskih građana i ako ih želimo uvjeriti da se mjere donose u korist i dobrobit sviju nas onda na tome moramo raditi zajedno, kazao je Grbin. Upozorio je i kako je u zemlji prevelik broj onih koji u anketama kažu da se ne žele cijepiti jer ih je strah i nemaju povjerenje u one koji o tome govore.

- Zbog toga vlada mora shvatiti da se u ovakvoj krizi može njome upravljati jedino suradnjom. Neka se ugleda u Norvešku, Finsku i zemlje koje imaju puno, puno bolje rezultate od Hrvatske i vidjet će da njihova politika prije svega počiva na suradnji, uvjeravanju i objašnjavanju građanima zbog čega su mjere potrebne i zbog čega se mjere donose, istaknuo je. 

Grbin je, upitan o produživanju postojećih epidemioloških mjera i mogućem uvođenju propusnica, rekao da se mjere nisu uvodile pravovremeno tj. u 10. i prvoj polovici 11. mjeseca. Podsjetio je i na svoje ranije poruke premijeru Andreju Plenkoviću da će, ako ne počne donositi strože i konkretnije mjere, Hrvatska završiti u lockdownu (zatvaranju) iako ga nitko ne želi.

U vezi s eventualnim uvođenjem propusnica poručio je i da bi mu bilo draže da ih ne bude i da se ta mjera ne donese. Zamolio je Vladu RH da ovaj put prvo pripremi sustav za izdavanje propusnica, a tek nakon toga donese odluku. 

Upitan o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa (IGP), Grbin je podsjetio da je još 2003. tadašnja vlada Ivice Račana predložila, a Hrvatski sabor većinom koju je činio SDP donio, odluku o proglašenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) koji u odnosu na IGP ima samo dvije razlike - gradnja umjetnih otoka i iskorištavanje energije mora. Poručivši kako će SDP to podržati, kazao je i da se u pogledu ribarstva time neće ništa promijeniti jer je dio koji se odnosi na ribarstvo i zaštitu života u moru već proglašen u ZERP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!