SDP: Grbin i Kolar u drugom krugu izbora

27.09.2020.

08:50

Autor: T.M./HRT/Hina

default error photo
Službeno je, SDP ide u drugi krug izbora za šefa stranke! U drugom krugu birat će se između Peđe Grbina i Željka Kolara.
Prema nepotpunim službenim rezultatima s obrađenih 98,6 posto biračkih mjesta u drugi krug utrke za predsjednika SDP-a ulaze Peđa Grbin s osvojenih 40,67 i Željko Kolar s 26,29 posto glasova, objavio je u nedjelju vršitelj dužnosti predsjednika stranke Zlatko Komadina.

➡️ Grbin: Prioriteti su mi bolji SDP i bolja Hrvatska

➡️ Kolar: U drugom krugu izbora u SDP-u bit će puno veća razlika u moju korist

Prebrojani glasovi pokazuju da je Ranko Ostojić osvojio 17,33 posto, Mirela Ahmetović 14,61 i Marino Percan 0,58 posto.

Ostatak neprebrojanih glasova do sto posto ne može utjecati na konačan rezultat, što znači da u drugi krug iduće subote idu Grbin i Kolar, kazao je Komadina na konferenciji za novinare.

Najviše glasova za Predsjedništvo SDP-a, prema neslužbenim informacijama, dobile su Biljana Borzan i Sabina Glasovac te Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić, koji automatski postaju potpredsjednici SDP-a, a ostatak 17-članog Predsjedništva čine članovi većinski skloni Grbinu.

Kratak pregled jučerašnjeg izbornog dana najveće oporbene stranke:Iz stranačkih kuloara navodilo se kako je bilo nepravilnosti poput onih u Vukovaru u kojem su glasali članovi koji su trenutačno u Njemačkoj i Irskoj ili u Gračacu gdje je na izbornu kutiju bio nalijepljen šalabahter, što je Komadina popratio komentarom da nije bilo većih nepravilnosti.

- Do mene nisu doprle takve informacije, vidjet ćemo o čemu je riječ kada u SIK službeno stignu zapisnici, kazao je, dodavši da, ako nepravilnosti ne utječu na rezultat, izbori se neće ponavljati i drugi krug će se ionako održati 3. listopada.
Nepravilnosti ima i na državnim izborima. Na tolikom broju biračkih mjesta, s tolikim ljudima, logično je očekivati nekakve nepravilnosti, ali je važno da ne utječu na konačni rezultat, poručio je.

Komadina je rekao da od novog vodstva očekuje jasne politike i da okuplja. Ono što je imanentno SDP-u jest da je dosta nestašan u smislu iskaza svojih stavova, što je dobro za demokraciju, ali se mora znati kad je mjera, a kada se šteti stranci izlaskom u javnost jednih kontra drugih, kazao je, izrazivši nadu da su se valjda izvukle pouke iz zadnjih deset godina.

Kaže da nije razočaran rezultatima izbora i jednobojnim Predsjedništvom. Tako su naši birači htjeli, to je akcija i reakcija, kada klatno zavežete u krajnji položaj i pustite ga, ode u suprotni krajnji položaj, ocijenio je.

Sada će svi kolege koji su kritički govorili svih ovih godina imati priliku dokazati i pokazati da stranku vode u pravom smjeru. Jedino mi nije jasno zašto se zaziva novi SDP. SDP je SDP, nema starog i novog, ocijenio je.

Komadina nije htio otkriti za koga će glasati u drugom krugu, a na pitanje hoće li uopće izaći na izbore, poručio je: "Pa nisam ja Zoran Milanović da neću izaći".

Od 32 tisuće članova pravo glasanja imalo ih je 11.585, a na izbore je izašlo 8.752 SDP-ovaca, odnosno, izlaznost je 76,65 posto.

Zbog kompliciranih pravila po kojima se mora poštivati rodna ravnopravnost i regionalna zastupljenost, unatoč malom broju birača, odužilo se i prebrojavanje pa će se rezultati izbora za Predsjedništvo i Glavni odbor znati tek u ponedjeljak poslije podne.

Na pitanje može li  novo lice na čelu socijaldemokrata prekinuti gubitnički trend stranke, odgovorit će gosti današnje emisije Nedjeljom u 2

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!