11:31 / 15.01.2019.

Autor: HRT

SDP i GLAS traže ostavku Krstičevića, Marić ga brani

-

-

Foto: - / -

Na SDP-ovoj inzvanrednoj konferenciji za novinare Davor Bernardić je rekao da Vlada i dalje pokušava na krajnje smješan način umanjiti štetu i veliku blamažu u aferi avioni.
Na SDP-ovoj inzvanrednoj konferenciji za novinare Davor Bernardić je rekao da Vlada i dalje pokušava na krajnje smješan način umanjiti štetu i veliku blamažu u aferi avioni.

- Pa je tako na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o poništenju natječaja koji je ionako propao. Tim činom pokušavaju zapravo zaokupiti javnost i skrenuti pažnju i usmjeriti pažnju na nabavku novih aviona koje, zamislite, ovaj put, žele provesti bez javnog natječaja. Toliko o transparentnosti ove Vlade. Postavljam pitanje, tko im uopće, nakon ovog propalog posla s avionima može vjerovati. I još se tome hvale da su ponešto naučili.

- Nažalost, to školovanje ministra Krstičevića i njegovog tima građani Hrvatske, skupo plaćaju. Izgubli smo vrijeme, izgubili su novac, izgubili smo teško stečeni međunarodni ugled i što je najgore ugrozili obrambenu sposobnost RH. Ali ono zbog čega smo danas sazvali preskonferenciju su dokazi da je miniatar Krstičević i cijela Vlada da su znali i bili opozoreni na vrijeme. I da su po ko zna koji put uhvaćeni u laži.

- U prilog tome ide i sinoć objavljeni mail koji pokazuje da je još prije godinu dana, da su Amerikanci opozorili ministarstvo obrane kako neće biti moguće provesti kupnju borbenih zrakoplova, odnosno kako postoje prepreke.

- Nakon tog maila i nakon tog dokaza, sada je potpuno jasno da su i predsjednik Vlade, gospodin Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar Krstičević - sve znali. Da su bili upozoreni na vrijeme. Da su lagali da papir upozorenja ne postoji, a on postoji. I da su na taj način direktno i svjesno pokušavali obmanjivati hrvatsku javnost. I ono što tražimo - hitnu ostavku ministra Krstičevića. Gotovo isto kao i predsjednik SDP-a, poručuju iz GLAS-a na svojoj konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom saboru.

- Definitivno u toj cijeloj priči nešto ne štima i mislim da tu ima posla za istražne organe. I da i Plenković i Krstičević trebaju razmisliti o svojoj odgovornosti. Prije svega neka gospodin ministar podnese ostavku, a ond da se raspravlja i o odgovornosti Vlade u cijelini, odnosno premijera Plenkovića, rekla je Nada Turina-Đurić.


Čelnici stranaka vladajuće koalicije sastali su se prvi put ove godine u Banskim dvorima, uoči sutrašnjeg početka rada Sabora. Prije sastanka i oni su komentirali propalu nabavu borbenih zrakoplova.

Marić: Nema političke odgovornosti ministra Krstičevića

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je cijeli postupak natječaja nabave izraelskih borbenih aviona vođen transparentno i da ne vidi odgovornost ministra obrane Damira Krstičevića.

- Kao što ste jučer čuli na sjednicama Vijeća za obranu i Vlade, postupak i cijeli procesi natječaja vođeni su transparentno i vrlo odgovorno. Cijeli tim ljudi koji su radili na tome u Ministarstvu obrane i šire, radio je sukladno s pravilima i ne vidim uopće u čemu je tu odgovornost ministra Krstičevića, rekao je Marić novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!