08:51 / 17.06.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

SDP i HDZ se u jednom slažu, ali kvoruma nema

-

-

Foto: - / -

Grad Zagreb je predložio da se krene u prodaju Apisa. Bandić nema potporu HDZ-a, koji je protiv prodaje, kao i oporbeni SDP.
Nakon prošlotjednog usvojenog rebalansa zagrebačkog proračuna, danas se nastavlja sjednica Gradske skupštine na kojoj je puno točaka, jedna od najzanimljivijih je i ona o pitanju prodaje udjela APIS-a IT državi.

U ovoj agenciji, najpoznatijoj po tome što je zadužena za tehničku provedbu izbora - država ima 51 posto vlasništva, a Grad Zagreb 49 posto.

Prekinuta je sjednica zagrebačke Gradske skupštine zbog nedostatka kvoruma. Nakon što kvorum nije postignut predsjednik Skupštine Drago Prgomet najavio je da se sjednica nastavlja sutra, 18. lipnja u 11 sati.  

- Svjedoci smo toga da se gradonačelnik podnio točke koje se dogovorio s Plenkovićem, a nakon toga su se posvađali i sada se te točke neće izglasati. Mora  priznati da ovakav rad HDZ i Bandića je doveo do višestrukih problema za građane i ogromne potrošnje novaca koji ne bi trebali biti potrošeni, rekao je Zvane Brumnić, iz SDP-a.

- Ne bih promatrao to na način gdje su HDZ-ovci. Nego je problem gdje su ljudi koji su tu, ali nisu u dvorani. Vidjeli ste oporbu koja cijeli mandat nudi rušenje kvoruma, neki su i na prolaznim mjestima za Sabor. Ono što će nuditi građanima Republike Hrvatske je rušenje kvoruma. Meni je neshvatljivo da netko dođe na posao, ali ne želi izvršiti svoju dužnost, rekao je Davor Filipović iz HDZ-a.


Uoči sjednice u Studiju 4 gostovali su Matej Mišić iz SDP-a i Davor Filipović iz HDZ-a.

Grad Zagreb je predložio da se krene u prodaju Apisa putem javne ponude prikupljajući obvezne ponude. Apis je prevažno poduzeće i nije dobro tako licitirati s Apisom, naveo je Filipović.

- Kada pogledate društveni ugovor i ugovor o osnivanju Apisa, ondje možete vidjeti da jedna strana ne može bez pisane suglasnosti druge strane raspolagati sa svojim poslovnim udjelom i ne može ići u nikakav oblik prodaje, prema tome grad Zagreb nije dobio pisanu suglasnost Vlade Republike Hrvatske da krene u ovakvom smjeru. Osim toga Vlada ima pravo prvokupa. Uz to potrebno je naglasiti da je procjena vrijednosti dvostruko veća nego prije nekoliko mjeseci, rekao je Filipović.

Gospodin Milan Bandić na svoju ruku ide u javno prikupljanje obvezujućih ponuda, što po meni nikako nije dobro.

SDP je protiv prodaje Apisa u ovom trenutku i na ovaj način kako je zamislio gradonačelnik.

- Mi jesmo glasovali protiv toga da se točka skine s dnevnog reda, jer nemojmo zaboraviti Poslovnik gradske skupštine koji u situaciji ako se točka odbije, a zaista očekujem da će točka biti odbijena, jer su i kolege iz HDZ-a kao dio vladajuće većine odlučili da se točka skine, u tom slučaju tri mjeseca ista točka ne bi mogla ponovno doći na dnevni red.

- Najgore što se Apisu može dogoditi da u vrijeme kada je tehnička Vlada Apis završi u privatnim rukama. Očekujem da će nova Vlada postići nekakav sporazum s gradom Zagrebom kako upravljati Apisom. Činjenica je da je gradonačelnik doveo grad u tešku financijsku situaciju pa dolazi do prodaje i zemljišta i poslovnih uvjeta, rekao je Mišić.

Znamo da postoji u proračunu grada i stavka koja se zove proračunska zaliha, a gradonačelnik je milijune trošio netransparentno i nenamjenski, dodaje Mišić.

HDZ će biti protiv prodaje Apisa na ovakav način, istaknuo je Filipović.

- Što se tiče argumenata gradonačelnika da su novci neophodni za proračun, o tome je trebalo razmišljati prije potresa i korona krize. Grad Zagreb mora bolje upravljati svojom imovinom, rekao je Filipović.

Okreću li sada leđa Bandiću prije parlamentarnih izbora, Filipović kaže - ne. Ne refinanciraju se krediti, ne upravlja se imovinom kako bi se trebalo, a podržavali su kaže, proračun, jer je bilo dobrih projekata koji se odnose na EU sredstva. 

Riječ je o predizbornom triku gdje je nužno da se HDZ odvoji od Milana Bandića, rekao je Mišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!