13:57 / 19.11.2020.

Autor: HRT/Hina

SDP i Most: Izbaciti javne bilježnike i sudove iz ovršnog postupka

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izmjene Ovršnog zakona koje je Vlada predložila nisu naišle na odobravanje oporbe.
Izmjene Ovršnog zakona koje je Vlada predložila nisu naišle na odobravanje oporbe koja upozorava da nije pripremljen sustav e-ovrha te da je nužno iz ovršnog postupka izbaciti javne bilježnike i sudove kako bi on pojeftinio i ubrzao se.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u izjavi novinarima ustvrdio je da je ovršni prijedlog na tragu Vladinih najava, ali je iznenađen što su ipak išli s tim prijedlogom, a da se nisu potpuno pripremili.

- Ključna promjena koja bi trebala proizaći iz tog zakona da se ovrha dostavlja elektroničkim putem još nije spremna jer se navodi da će se to rješenje primjenivati kada se steknu tehnički uvjeti. Mislim da je to sramotno jer su se tehnički uvjeti trebali steći prije nego što je zakon pušten u proceduru, da su sustavi za to trebali biti pripremljeni, testirani i spremni za funkcioniranje kada zakon stupi na snagu, rekao je Grbin. Upozorio je da to očito nije slučaj i zato nitko od nas ne može reći kada će se ova bitna promjena dogoditi.

Što se tiče nekih drugih promjena u Ovršnom zakonu poput širenja kruga primanja koja su izuzeta od ovrha, to pozdravljamo, dodao je. No, prijedlog gdje se prvo šalje opomena, a nakon toga pokreće postupak, hibridan sustav koji kombinira i sud i javne bilježnike dovest će do produljenja, a onda i podizanja troškova postupka umjesto da se dogodi suprotno, smatra šef oporbe.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja napominje da u izmjenama Ovršnog zakona ima nekih pozitivnih stvari, ali problem s njim je što konstantno imamo izmjene koje donekle ublažavaju stvari za naše dužnike, ali ne rješavaju temeljni problem.

- Mi otpočetka zagovaramo da javne bilježnike i odvjetnike treba izbaciti iz sustava ovrha, čime bi ovršni postupak bio jeftiniji, efikasniji i lakši za dužnike. To je ključna reforma koju treba napraviti u ovršnom postupku, istaknuo je Grmoja.

U Hrvatskoj je problem to što dužnici ulaze u spiralu ovrha iz koje nikako ne mogu izaći i po tome smo jedinstveni u Europi i apelirat ćemo na Vladu da ide u smjeru rješenja koje predlažemo, najavio je Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!