12:05 / 11.05.2018.

Autor: M.K./B.S.LJ./D.M./HRT

SDP i Most prikupili potpise: Sabor idući tjedan o aferi 'mailovi'

-

-

Foto: - / -

SDP je prikupio potporu 30 zastupnika i uputio u proceduru Izmjene zakona o sprječavanju sukoba interesa. Isto je napravio i Most. Traže raspravu o izmjeni Odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor.
Zahvaljujući dvjema oporbenim inicijativama i novom Poslovniku, o Agrokoru i aferi 'mailovi' će se raspravljati na plenarnoj sjednici u Saboru, i to već idući tjedan.

SDP je prikupio potporu 30 zastupnika i uputio u proceduru Izmjene zakona o sprječavanju sukoba interesa.
Očekuju da će na taj način dobiti raspravu o Agrokoru na plenarnoj sjednici. U predloženim izmjenama traže da izvanredni povjerenik bude dužnosnik i da podliježe zakonu o sprječavanju sukoba inetersa, rekli su na konferenciji za novinare u Saboru. 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je kako potrebu za tim dokazuje afera koja se upravo događa. Peđa Grbin dodao je da u cijeloj priči osim sukoba interesa ima i elemenata kaznenog djela. Spomenuo je kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti i zloporabe povlaštenih informacija. Izrazili su nadu da će Most inicijativu za ponovnim pokretanjem saborskog istražnog povjerenstva uputiti tako da Sabor dva tjedna raspravlja o Agrokoru.Mostovci su prikupili 30 potpisa te uputili u Sabor zahtjev da se provede rasprava o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, sve kako bi se u Saboru progovorilo o aktualnoj "aferi Hotmail" i situaciji u Agrokoru. "To znači da ćemo idući tjedan tako imati jednu točku tijekom koje ćemo raspravljati o cjelokupnom kontaminiranom procesu oko Agrokora, a posebno novim detaljima koji iz sata u sat izlaze u javnost", rekao je Nikola Grmoja na konferenciji za novinare. 

"Što se još mora dogoditi da vidimo normalnu reakciju vladajuće koalicije i premijera", pitao se Grmoja. "Ovo je jedna od većih afera u povijesti hrvatske politike i ona je za ostavku i premijera i cijele vlade", poručio je Grmoja. Na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića kako su u Mostu, tada koalicijskom partneru HDZ-a, znali sve oko izrade lex Agrokora Grmoja je rekao kako u Mostu jesu inzistirali na stručnjacima koji će analizirati financijsko stanje u Agrokoru, ali da ih nisu "koordinirali i pretvorili u one koji će pisati zakon".

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!