SDP i Možemo pregovaraju o novoj koaliciji u Zagrebu

21.12.2022.

19:33

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/HRT

Sjedište SDP-a

Sjedište SDP-a

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

U središnjici SDP-a večeras su počeli pregovori s platformom Možemo o koaliciji u Gradu Zagrebu. Prijašnja koalicija raskinuta je u rujnu, i to na zahtjev tadašnjeg šefa zagrebačke organizacije SDP-a Viktora Gotovca, koji je zbog toga izbačen iz stranke. Naslijedio ga je Branko Kolarić kao vršitelj dužnosti. Izrazio je nadu da će novi koalicijski sporazum s Možemo biti dogovoren do kraja godine.  

- Oni koji su zagovarali raskid koalicije s gradonačelnikom Tomaševićem i koji su zagovarali da SDP u Zagrebu bude oporba u Skupštini, više nisu ni u SDP-u, ni u Skupštini. Gradsku organizaciju vodi Branko Kolarić, v.d. predsjednik zagrebačkog SDP-a, rekla je Tatjana Munižaba javljajući se u središnji Dnevnik HTV-a.

Novi sporazum o suradnji se počeo dogovarati danas, a na pitanje misli li da će koaliciju Možemo - SDP obnoviti do kraja godine, Kolarić je odgovorio kako se nada da će to biti do kraja godine ili početkom siječnja 2023.

- Gradska organizacija SDP-a priredila je svoje prijedloge i upravo o njima razgovaramo. Nadam se, interes je obje strane da pregovore što brže završimo kako bi funkcioniranje Grada Zagreba bilo stabilnije, rekao je Kolarić.

Kratko je komentirao svog prethodnika Viktora Gotovca koji je govorio da 'Možemo tretira SDP kao mlađeg brata koji bi trebao samo klimati glavom i šutjeti'.

- Mi smo od rujna napravili gradski odbor SDP-a koji se izjasnio koje promjene u sporazumu želimo, imamo konkretne stvari koje želimo promijeniti u odnosu na sporazum koji je raskinut", rekao je Kolarić, ali nije želio pobliže govoriti o tome koji su to prijedlozi, pa ni o infrastrukturnim projektima.

Za nacionalni nogometni stadion rekao je da je to pitanje i Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza te da tu ima više dionika.

- O sporazumu ću kada ga potvrdimo, dodao je.

Na pitanje kad će zagrebački SDP dobiti novog predsjednika budući da je on još uvijek vršitelj dužnosti, Kolarić je odgovorio da je to unutarstranačko pitanje i da će se o tome dogovoriti na gradskom odboru.

- Važnije je kako Grad Zagreb funkcionira i kako gradski SDP pridonosi boljem funkcioniranju Grada Zagreba, za kvalitetu života i dobrobit građana i rješavanje nagomilanih problema. Zbog toga postojimo, rekao je Kolarić, a ostalo će, kaže, riješiti, dogovoriti i izvijestiti javnost.

Na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika kada budu izbori u zagrebačkom SDP-u, Kolarić je odgovorio da o tome razmišlja.

- Procijenit ću i vidjeti tada, razmišljam o tome, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!